Jiří Rohan: Jednoduchost geniální myšlenky

pondělí 26. července 1999 ·

Ve své jednoduchosti to byla geniální myšlenka. Zatímco malý Kid rozbíjel kameny okna, za ním chodící Chaplin nabízel poškozeným své zasklívací služby. Ve své jednoduchosti to byla geniální myšlenka. Zatímco malý Kid rozbíjel kameny okna, za ním chodící Chaplin nabízel poškozeným své zasklívací služby. Nemůžeme se proto divit, že mnohými začala být
i napodobována. Nedávno proběhla tiskem zpráva, že dva hasiči úmyslně zakládali požáry, protože za účast při jejich hasení dostávali náhradní volno. Nevyloučil bych, že se touto myšlenkou inspirovali i mnozí odborníci, kteří po listopadu 1989 působili a ještě působí v našem školství. Zatímco v první fázi své činnosti se snažili řadu věcí ve školství doslova rozvrátit, ve fázi druhé se snažili napravit to, co způsobili.

Oproti dvěma uvedeným příkladům tu ale přece jen existuje určitý rozdíl. Zatímco malý Kid s Chaplinem i dva povedení hasiči věděli, že zcela úmyslně škodí (a dalo by se jim to dokázat), v případě rozvracení školství se to nijak dokázat nedá. Navíc nemůžeme vyloučit, že se třeba i subjektivně domnívali, že naopak rozvoji školství napomáhají. Tím spíš, že ve své době za to byli nejen chváleni, ale i patřičně odměňováni. Pokud se později snažili o nápravu, byli (a jsou) jako zdánlivě nepostradatelní odborníci opět odměňováni. Chvála sice již tak velká není, ale ta pro ně nikdy nebyla prvoplánová.

Z dnešního pohledu, kdy je již řada v minulých letech realizovaných věcí zcela jasně posuzována jako špatná nebo dokonce škodlivá, musíme říci, že činnost některých reformátorů našeho školství byla ve své genialitě ještě domyšlenější. Ani rozbíječ oken Kid, ani zmiňovaní hasiči nebyli odměňováni za rozbíjení oken nebo zakládání požárů. Ani je nenapadlo, že by tomu tak mohlo být. Odměny se vyplácely pouze za prokazatelnou nápravu škody. Samozvaní reformátoři však pochopili a plně využili toho, že bohatá země a bohaté školství si může dovolit odměňovat i prokazatelné škody.

Od tohoto pochopení je pak již jen krůček k tomu, aby při jakékoliv své další činnosti si zcela záměrně připravovali i to, co by - již za druhé peníze - po čase zase úspěšně napravovali.


Jiří Rohan

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.