František Morkes: Hrajeme šachy

pondělí 26. července 1999 ·

Šachy jsou právem označovány za královskou hru. Mimo jiné i proto, že mnohé poznatky a zásady této hry se dají úspěšně aplikovat i v jiných oblastech činnosti. Třeba ve školství.

Dlouholetý mistr světa v šachu dr. Lasker například zdůrazňoval, že každý hráč by měl dospět především k samostatnému myšlení. 

A říkal, že k tomu se dopracuje tím, že se bude vyhýbat všemu, co označil za "mrtvé". Co považoval za mrtvé? Umělou teorii, která se neopírá o příklady z praxe, ale jen o přemíru spekulování, zvyk hrát jen s méněcennými soupeři, zvyk přejímat nekriticky cizí varianty a pravidla vymyšlená jinými, ješitnost, neschopnost uznávat vlastní chyby… Jednoduše řečeno vše, co vede buď k přílišnému klidu, nebo naopak k anarchii.

V kavárnách, kde se hrají šachy, může prakticky každý vyzvat k partii kohokoliv. Stalo se, že v jedné pařížské kavárně vyzval k partii jakýsi návštěvník náhodně přítomnou šachovou legendu, dvojnásobného mistra světa Alechina. Při stavění figurek na šachovnici odsunul Alechin jednu vlastní figuru a řekl protihráči, že mu dává koně napřed. Ten se podivil, jak mu může dát koně napřed, když ho vůbec nezná a neví, jaký je hráč. Alechin odpověděl jednoduchou větou: "Kdybych vám nemohl dát koně napřed, tak bych vás musel znát!".

Po listopadu 1989 připomínala situace našeho školství onu pařížskou šachovou kavárnu. Okolo stolů, na nichž se mělo hrát o budoucnost našeho školství, se shromáždilo množství ambiciózních hráčů. Měli různou zápasovou zkušenost, odlišnou teoretickou průpravu, někteří si mysleli, že hrát umí jen proto, že věděli, jak se s kterou figurou tahá. Tak se stalo, že důležité partie byly rozehrány, aniž by se včas rozpoznala kvalita hráčů. Alechin, který by jasně řekl, komu je možno dát třeba i dvě figury napřed, tam zoufale chyběl.


František Morkes

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.