David Morkes: Kupecké počty dělají problémy

pondělí 26. července 1999 ·

V posledních dnech se velkým hitem prezentovaným i ve sdělovacích prostředcích stalo plánované zvýšení telefonních tarifů společností SPT Telecom.  Ačkoli se nejedná o první a v prostředí českého podnikatelského prostředí jistě ani o poslední zvýšení poplatků, vzbudila tato zpráva značné pobouření především v komunitě uživatelů a provozovatelů Internetu. Ti zcela oprávněně poukazují na finanční neúnosnost internetových připojení pro soukromé uživatele používající pro datový přenos telefonní linky. Zatímco v USA běžný uživatel zaplatí 10$ za časově neomezené měsíční připojení, u nás je již dnes paušální poplatek několikrát dražší, přičemž doba připojení bývá časově omezena na určitý počet hodin.

Petici Internet proti monopolu podepsalo již hodně přes 100 000 lidí, proběhly demonstrace, 18. 11. se bojkotu zúčastnilo zhruba 950 míst v českém Internetu, internetové obchody, jež zůstaly v provozu, zely prázdnotou.

Zajímavé na celém případu je ovšem také fakt, že účastníci debat se nemohli shodnout na tom, o kolik procent Telecom své služby vlastně zdražuje. Ačkoli je přesně známo, že cena jednoho impulsu se bude zvyšovat z 2,40 Kč na 2,60 Kč se současným zkrácením jednoho impulsu ze 3 na 2 minuty, připomínaly televizní debaty někdy nepříliš povedenou hodinu matematiky, ve které by se akademické tituly zúčastněných raději neměly uvádět.

Tedy především pro tyto pány: Procentuální zdražení konkrétního hovoru je závislé na jeho délce. Zatímco za hovor kratší než dvě minuty zaplatíme podle současných tarifů 2,40 Kč, podle nového to bude 2,60. To představuje zvýšení o 8,3 %. Naopak při hovoru delším než dvě a kratším než tři minuty vzroste cena ze stávajících 2,40 na 5,20 Kč. Zvýšení činí 116,6 %. Při delších hovorech se hodnota procentuálního zdražení bude neustále více přibližovat mediálně nejfrekventovanějšímu údaji 62,5 %.

Žádnou kravatou ani ohnivým pohledem nemůže televizní řečník překonat prostou trojčlenku, kterou díky makroekonomickým ukazatelům zřejmě již zapomněl.

Ale nebuďme zahledění sami do sebe - snažme se být světoví: dokonce i agentura CNN na svém serveru krátce informovala o protestech českých provozovatelů internetových médií proti plánovanému dvouprocentnímu zvýšení tarifů firmou SPT Telecom. Inu i za oceánem na sobě musejí ještě tvrdě pracovat … 


David Morkes

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.