Zástupci škol uvítali, že MŠMT slovní hodnocení jen doporučilo

středa 6. ledna 2021 ·

Zástupci školských asociací uvítali, že ministerstvo školství nechalo školám možnost volby, zda budou na pololetním vysvědčení hodnotit žáky známkami, či slovně. Předsedu Asociace ředitelů základních škol Michala Černého ale zklamalo, že školy nebudou mít možnost rozhodnout o vysvědčení později než obvykle. Většina škol zřejmě zůstane u klasického známkování, některé však podle Černého zatím nemají dost podkladů ani ke slovnímu hodnocení. Nejvíc se to podle něj týká tělocviku, který se od října kvůli epidemii nekonal. Informuje ČTK. 



Celý text naleznete zde

8 komentářů:

MM řekl(a)...
6. ledna 2021 v 11:42  

Je to logické, protože ke změně klasifikace by bylo nutné změnit školní řád (a mimochodem také ŠVP, na který se trochu zapomíná), k čemuž je nutné mimo jiné schválení školskou radou. A zkuste stanovit pravidla slovního hodnocení, svolat školskou radu a projednat to pedagogickou radou tak, aby nejpozději za tři týdny byla klasifikace uzavřená.
A navíc to stejně znamená vedle ústního hodnocení hodnotit také známkami. Pro všechny deváťáky (i páťáky a sedmáky účastnící se přijímaček) povinně, u ostatních pro případ přestupu na jinou školu.
Přestože hodnocení známkami budou do jisté míry hausnumera (s primárním cílem nenaštvat rodiče a zabránit stížnostem), s narychlo spíchnutým slovním hodnocením by to bylo ještě horší. Časově náročnější a často mnohem formálnější. Kdo si ještě pamatuje výstupní hodnocení deváťáků, dobře ví, o čem mluvím.

Eva Adamová řekl(a)...
6. ledna 2021 v 12:06  

"Předsedu Asociace ředitelů základních škol Michala Černého ale zklamalo, že školy nebudou mít možnost rozhodnout o vysvědčení později než obvykle."

Pane Černý, legislativa, legislativa a ještě jednou legislativa.

A změnami by se navíc nadělalo ještě více zmatků, než už nám jich ministerstvo vyrobilo, úplně nám stačí ten galymatyáš, který bude kolem přijímaček.

Beny řekl(a)...
6. ledna 2021 v 12:38  

Místo 1 napíšu výborný a je to.

Unknown řekl(a)...
6. ledna 2021 v 12:40  

Paní Adamová, dáváte mi nicméně právo na to, aby mě to zklamalo? M. Černý

Eva Adamová řekl(a)...
6. ledna 2021 v 13:17  

Pane Černý, zklamán jistě být můžete. Jenže Vy vystupujete jako předseda asociace ředitelů a tak byste měl spíše, namísto prezentování svých pocitů, ostatním ředitelů a učitelům pomoci vysvětlováním, proč jsou některé věci tak a tak a proč je nereálné, aby byly jinak.

A když už jste se ozval, zajímalo by mne, jaký je Váš názor na největší zrůdnost, která se udála, a to na ten zmatek, který připustil velmi krátkozrace pro tento rok ministr v přijímacím řízení. A také by mne zajímalo, jestli to ministr s asociací ředitelů konzultoval a co jste mu doporučili.

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2021 v 20:47  

Eva Adamová

3/4 žáků devátých tříd bude dělat jen lehounké přijímačky nebo žádné. Ta zbylá čtvrtina je schopna se na centrální přijímačky připravit sama, moc nás nepotřebují. Jde o gymnázia, obchodní akademie, pedagogické školy. Zas tak moc se nestane, nemám z toho pocit nějakých hrůz. Že je to nekoncepční? O tom žádná. Aktivisté všeho druhu a barev už opět slaví, zase pobořili jednu překážku. Do důchodu stihnete ještě povinné formativní hodnocení, reformu RVP (i s patřičnou redukcí učiva a výstupů), úplné zrušení přijímacích zkoušek na SŠ a přeměnu matematiky na počty na běžných školách hlavního vzdělávacího proudu, možná stihnete i přeměnu učitele pouze na průvodce školní docházkou. Změn bude povícero. Jak je vidět tak vládní ANO jede na stejné notě s opozicí a to nejen ve školství.

Eva Adamová řekl(a)...
6. ledna 2021 v 21:06  

"Ta zbylá čtvrtina je schopna se na centrální přijímačky připravit sama,..."

V celé řadě věcí máte pravdu, ale v tomto ne. Na centrální JPZ by se opravdu šikovné děti byly schopné připravit samy, na stránkách Cermatu je k tomu materiálů dost a dost. Ale děcka bohužel ještě pěkně dlouho nebudou vědět, zda budou dělat JPZ nebo jiný typ přijímaček. Někteří se rozhodují pro konkrétní školu až těsně před odevzdáním přihlášek. Paní Schejbalová sice avizovala, že gymnázia budou volit JPZ, ale kdoví. Jak vypadá SCIO test děcka vůbec netuší, natož aby tušila, jak vypadají klasické přijímačkové písemky sestavené v matematice ze šesti obtížných komplexních příkladů. Pomoci jim budeme muset, o tom žádná.

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2021 v 21:20  

V tom máte pravdu. Cermat a SCIO mají typově jiné příklady. Je taky pravdou, že sami ředitelé SŠ čekají na "zájem" žáků devátých tříd. A teprve potom se rozhodnou. No, být žákem deváté třídy a potažmo rodičem takového žáka, tak z toho mám opravdu zamotanou hlavu. Slušně řečeno.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.