Plaga rozhodne o podobě letošních maturit v týdnu od 25. ledna

úterý 12. ledna 2021 ·

O podobě letošních maturit s ohledem na vývoj epidemie covidu-19 rozhodne ministr školství Robert Plaga (za ANO) v týdnu od 25. ledna. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Možné úpravy zkoušek podle ní vedení úřadu probere se zástupci odborné veřejnosti. Z ankety, kterou ministr udělal na instagramu, podle Plagy vyplynulo, že studenti by vzhledem k pokračující výuce na dálku nejvíc uvítali zrušení ústní části maturit. Další by si přáli vypuštění státních maturitních testů nebo slohových prací. 



Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
12. ledna 2021 v 12:34  

Ministr školství rozhodne částečně podle přání žáků (anketa),... aha. Možná budou zrušeny ústní zkoušky. Uvědomuje si MŠMT, že novou vyhláškou dalo učitelům jazyků úkol navíc - vytvořit 20 - 60 nových pracovních listů (podle počtu otázek) a zakázalo (bez zásadních úprav) použít ty původní? Někteří učitelé mají otázky již vypracované, jsou takoví, kteří je tvoří z nějakého důvodu jen pro letošní rok. Nechce se mi věřit, že to bude opět jejich zbytečná práce. Rozhodnutí MŠMT v poslední době, to je ten největší šlendrián, se kterým jsou učitelé konfrontováni.

BP řekl(a)...
12. ledna 2021 v 13:16  

Hlavně, prosím, ať ministr na konci ledna neslíbí maturantům, že jim ruší některé části maturitních zkoušek.
To pak bude celé druhé pololetí výuka u maturitních ročníků na dvě věci.
Viz loňský příslib moznosti kontumačního uzavření maturitních zkoušek. A někteří jedinci na to téměř až do maturity stále spoléhali a odmítali cokoli dělat.

Ivo řekl(a)...
12. ledna 2021 v 14:30  

Myslím, že opět v jeho výrocích nepřekvapí, to chce klid...

mirek vaněk řekl(a)...
13. ledna 2021 v 9:47  

Už se bojím, co zas vymyslí.
Rozhodovat předem je nerozum, ale to ministr nepochopil. Rozumné by bylo zasahovat minimálně. Maturant by měl být schopen samostudia(když se očekává VŠ) a měl by mít ve svých 18 letech už otázku motivace vyřešenu. Pokud celé studium nic nedělal, pak ve 4. ročníku se zázrak nestane. Současná genenerace studentů, na rozdíl od generace před cca 10 a více lety, není takových výkonů schopna.
Takže není důvod nějak radikálně měnit strukturu maturitní zkoušky(zavedení povinné matematiky není teď aktuální a může počkat).
Možná umožnit školám úpravu maturitních témat v závislosti na látce z 3. a 4. ročníku.
Může dojít k úpravě formy v závislosti na epidemii. Ale to může počkat. Loňský model se osvědčil, možná doladit.

Tajný Učitel řekl(a)...
13. ledna 2021 v 9:51  

Našel cestu do učebny, prošel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.