Výzkum: Nový typ koronaviru – obavy, média a informace o něm

úterý 12. ledna 2021 ·

Centrum pro výzkum veřejného mínění se ve svém speciálním výzkumu zaměřilo na obavy v souvislosti s šířením koronaviru, na to, jak se čeští občané v informacích o novém typu koronaviru orientují a také jak často informace o něm sledují v médiích. Speciální výzkum byl proveden v rámci projektu Naše společnost, za otázky a design šetření zodpovídá CVVM, data sbírala společnost MEDIAN. 


Nejprve jsme se zaměřili na obavy veřejnosti z vývoje situace v oblasti zdraví, zdravotní péče a v oblasti ekonomiky. Výsledky jsou zobrazeny v grafu 1. Celé čtyři pětiny (80 %) české veřejnosti se obávají zhoršení ekonomické situace v ČR a jen zhruba šestina (17 %) uvedla, že se takového zhoršení neobává, naprosté minimum dotázaných se k dané otázce nevyjádřilo a zvolilo možnost „nevím“. 
Více než tři čtvrtiny (76 %) občanů se obávají o zdraví svých blízkých. Další položka v pořadí z hlediska podílu těch, co se obávají, je omezení zdravotní péče pro pacienty s jinými nemocemi než COVID-19, čehož se obává více než sedm desetin (72 %) obyvatel. 

Obavy ze zhoršení ekonomické situace Evropské unie mají dvě třetiny (66 %) populace. Obavy ze zhoršení ekonomické situace ve světě mají taktéž přibližně dvě třetiny populace (65 %), přičemž, u těchto ekonomických obav je také nejvyšší podíl odpovědí „nevím“, blížící se jedné desetině (9 % u Evropské unie a 8 % u ekonomické situace ve světě). U ostatních dotazovaných položek nepřekročil podíl, těch, co odpověděli „nevím“, 3 %. Zhoršení ekonomické situace vlastní domácnosti se obává přibližně polovina (51 %) populace. Méně než polovina (48 %) obyvatel se obává o své vlastní zdraví, nedostatečné kapacity nemocnic se obává srovnatelných 47 %. Nejméně pak v občanech vyvolává obavy možnost zhroucení zásobování (potravinami, léky apod.), i přesto se této situace obávají téměř tři desetiny (29 %) společnosti.


Celou zprávu naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.