Máme manko s upevňováním získaných znalostí, tvrdí ředitelka základní školy

čtvrtek 7. ledna 2021 ·

„Velmi beznadějně jsme se cítili loni na podzim, kdy se školy začaly opět zavírat. Po prázdninách jsme jakžtakž vše dali dohromady. Děti znovu uvykly nějakému režimu, jen tak tak jsme stihli zopakovat látku z předchozího školního roku a žáci šli znovu domů,“ říká v rozhovoru pro iDNES ředitelka ZŠ Řeporyje Lenka Weignerová. 


V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Co vás v tu chvíli napadlo? 

Bylo mi hlavně líto dětí, jejich rodičů i kolegů ze školy. Také jsem si uvědomila, kolik nás zase čeká práce, vložená energie versus pracovní výsledky – tento poměr u distanční výuky nikdy není adekvátní. 

Dalo by se říci, že jste od jara s přístupem k online vzdělávání udělali pokrok? 

Za naši školu mohu říci, že hlavní pokrok byl, že jsme vytvořili jednotnou platformu a sjednotili jsme komunikační kanály, které jsou teď stejné pro všechny žáky i rodiče. Také jsme stihli proškolit učitele, aby všechno ovládali. 

Musíte nějak redukovat objem probírané látky, nebo se toho učiva dá online zvládnout stejně? 

Určitě nemáme žádný dluh na objemu probraného učiva, spíše máme manko s upevňováním získaných znalostí. Jde o procvičování a vnímání souvislostí. Ve třídách také dříve probíhalo různé projektové vyučování, které upevňuje nejen znalosti a mezipředmětové vztahy, ale i sociální a komunikační kompetence. A toto teď nejde, nebo to běží jen velmi obtížně. 


Celý rozhovor naleznete zde

2 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
7. ledna 2021 v 11:24  

Určitě nemáme žádný dluh na objemu probraného učiva,... říká paní ředitelka.

Paní ředitelko, tomu nevěřím, nezlobte se. I v této oblasti to je katastrofa.

Anonymní řekl(a)...
7. ledna 2021 v 21:15  

No jo, nové RVP bude pro mnohé z nás asi bomba. Proslýchá se, že v některých předmětech půjde o značnou redukci učiva a výstupů, rozšíření výuky ICT,...Takže nové znalosti a jejich upevňování mě v současnosti nechávají chladným.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.