Tarify kantorů rozhádaly ministry

pondělí 21. prosince 2020 ·

Tentokrát bez bojů se shodli ředitelé škol se školskými odboráři na růstu závazných tarifních mezd pedagogů od 1. ledna. Podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí se mají zvednout o devět procent. Jenže návrh, který má schvalovat vláda, zadělal na novou koaliční šarvátku, a to mezi ministryní práce Janou Maláčovou ČSSD) a Robertem Plagou (ANO). Ten podle informací Práva o návrhu předem nevěděl. 


Robert Plaga (msmt.cz)
„Poměr tarifu a příplatků s odměnami musí schválit vláda. Ministryně Maláčová však poslala do připomínkového řízení návrh, podle kterého by mělo jít celé devítiprocentní zvýšení na tarify. Ministr Plaga se ohradil,“ sdělil Právu vládní zdroj. 

Ministerstvo školství vyčkávalo, dokud nebude definitivně schválen státní rozpočet, kde se s celkovým devítiprocentním navýšením mezd pedagogů počítá. V pátek už byl rozpočet schválen, takže vláda může v pondělí rozhodnout. „Očekáváme, že ministerstvo práce v oblasti pedagogických pracovníků bude plně reflektovat návrh ministerstva školství, které je za tuto oblast zodpovědné,“ sdělila minulý týden po zveřejnění návrhu na devítiprocentní růst tarifů mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. 


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Ivo řekl(a)...
21. prosince 2020 v 12:29  

NUTNO PODOTKNOUT, že ty 3 nebo 2 % navíc "K OHODNOCENÍ NEJLEPŠÍCH UČITELŮ" NEDOSTANE V PODSTATĚ NIKDO VYJMA PODRŽTAŠKŮ...
TO JE JEŠTĚ OTÁZKOU,JAK JSOU "NEJLEPŠÍ" TI, KTEŘÍ DOSTANOU TY 2 NEBO 3 % NAVÍC.

TĚCH VŠECH 9 % DO TARIFU - NEEXISTUJE "DOBRÝ" NEBO VYSLOVENĚ "ŠPATNÝ" KANTOR. KAŽDÝ SE S TÍM MUSÍ POPASOVAT JAK NEJLÍP UMÍ - PŘED KATEDROU JSOU ODKÁZÁNI SAMI NA SEBE. NIKDO NEMÁ PRÁVO "KECAT"!! DO JEJICH PRÁCE.

Radek Sárközi řekl(a)...
21. prosince 2020 v 13:50  

Jak může ministr školství nevědět o návrhu, když musí změny v tarifní tabulce včas předjednat ve školské tripartitě?

tyrjir řekl(a)...
21. prosince 2020 v 13:59  

Dokud nebudou platy učitelů na 150 % průměrných platů v ČR, měly by všechny peníze jít do tarifů. Jinak se z té platové a ideologické nouze učitelé nevymotají. Ministr Plaga je podle mne neschopný či "lecčehos podivného schopný" ministr.

Ivo řekl(a)...
21. prosince 2020 v 14:43  

"Ministr Plaga je podle mne neschopný či "lecčehos podivného schopný" ministr."

pane Týři, pravda pravda :-(
To platí pro celé období posledních 31-ti let :-(

Eva Adamová řekl(a)...
21. prosince 2020 v 17:04  

Problém je následující:
Do nadtarifních složek se docela dost přidalo, ale protože nebylo schváleno pořádné navýšení třídnických a specializačních příplatků (tuším, že návrh zněl 2500 až 3500 Kč), nekončí mnohde nadtarify u třídních učitelů, ICT koordinátorů, výchovných poradců, ale skutečně v kapsách největších podržtažků. Takže pokud se neudělá pořádek ve výše zmíněných příplatcích, bylo by velmi vhodné, kdyby toho šlo co nejvíce do tarifů.
A s ohledem na současnou krizovou situaci a díru ve státním rozpočtu by to bylo vhodné tím spíše, protože nadtarify v příštích letech vůbec nemusíme vidět, zvláště pokud nebudou vázány na ony příplatky, kdežto na tarify si hned tak sáhnout nedovolí.

Ivo řekl(a)...
21. prosince 2020 v 18:45  

A TO JE JÁDRO PROBLÉMU - Na ty "nadtarify" v podstatě nedosáhne nikdo. Jenom můžeme doufat, že jim to voliči ve volbách 2021 spočítají!

Unknown řekl(a)...
25. prosince 2020 v 13:01  

Zajímavé jednání Plagy. Premiér jedná podle průzkumů a jeho ministr udělá prostě podraz na jedny z nejdůležitějších státních zaměstnanců. A premiér mlčí. Přemýšlím o tom, kdo z nich je větší srab.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.