Pandemie zvýšila zájem o finanční výchovu

pondělí 7. prosince 2020 ·

Pandemie koronaviru měla velký finanční dopad na mnoho českých domácností. Více než dvě pětiny musely sáhnout do rodinných úspor. Přitom celá pětina obyvatel má finanční polštář na pouhý měsíc. Všechny toto alarmující údaje mají i jedno pozitivum: rapidně stoupá zájem o finanční výchovu, neboť učitelé i rodiče vidí, jak důležité je děti vést k povědomí o spoření, půjčkách či splátkách. Reportáž přináší online deník Aktuálně.


Helena Brychová (twitter.com)
"Více než dvě třetiny respondentů uvedly, že přístup k finančnímu vzdělávání je ze strany školy a rodiny nedostatečný. Navíc očekávají, že se o finanční gramotnost bude starat z velké části také stát, reprezentovaný Českou národní bankou či ministerstvem financí, a kromě toho i samotné banky," říká Helena Brychová k průzkumu České bankovní asociace. 

Projekty finančního vzdělávání zaměřuje ČBA i na širokou veřejnost. Rozjela například kampaň "Mluvit s dětmi o penězích se vždycky vyplatí", která učí rodiče procvičovat s dětmi finanční znalosti a dovednosti. Děti by podle asociace měly vědět, jak peníze získávat, rozdělovat a investovat nebo jak šetřit a nakupovat. 

Rodičům radí, aby v této oblasti nespoléhali pouze na školu. Helena Brychová totiž upozorňuje, že ačkoli je finanční vzdělávání součástí rámcových vzdělávacích programů na základních i středních školách, vždy záleží na konkrétní škole a často i samotném učiteli, do jaké míry bude tomuto tématu věnovat pozornost. Navíc správné nakládání s penězi by měly děti podle ní okoukat především doma a mělo by se stát podobným samozřejmým návykem jako třeba hygiena. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.