Návrat studentů do škol? Tikající bomba, varují experti

pondělí 7. prosince 2020 ·

Na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách bude od pondělí platit střídavá prezenční výuka po týdnech, do škol se budou moci vrátit i studenti prvních ročníků vysokých škol, pokud jich nebude více než 20 v jedné skupině. Neuplynuly ale ani tři dny od čtvrtečního rozvolnění bezpečnostních a hygienických opatření a epidemická čísla rostou. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES stouplo na čtvrtou úroveň. „Pokud bude rizikové skóre čtvrté úrovně trvat několik dní, tak školy nejspíš opět zavřou,“ uvedl virolog Libor Grubhoffer pro Seznam Zprávy. 


Libor Grubhoffer (cas.cz)
Podle něj byl už samotný přechod do třetího stupně problematický, neboť epidemická čísla byla v každém kraji jiná, vláda i přesto minulou neděli přechod do „trojky“ a s ním spojené otevření obchodů, restaurací a dalších služeb odsouhlasila. 

Otevření středních a vysokých škol budou mít podle imunologa Václava Hořejšího za následek nárůst epidemie. „Nedokážu ale říct, jestli otevření přispěje pěti procenty nebo třiceti, ale v šíření nákazy u studentů hraje roli, že jsou většinou bezpříznakoví, je to časová bomba,“ řekl Seznam Zprávám imunolog Václav Hořejší. „Děti od druhého stupně až po vysoké školy často nejeví známky nákazy a mají lehký průběh. Nepoznají to a šíří to dál,“ doplnil. 

Podle Hořejšího budou počty škol postižených koronavirem před Vánoci přibývat. Jenom v Praze je za posledních 14 dnů hlášeno 36 škol, kde se objevila nákaza. 


Celý text naleznete zde

14 komentářů:

Ivo řekl(a)...
7. prosince 2020 v 7:20  

...komu není rady, tomu není pomoci. za 14 -21 dní tady máme (díky adolescentům) třetí vlnu. To jsem zvědavý, co potom se bude dít...

Milan Keršláger řekl(a)...
7. prosince 2020 v 8:41  

Před 14 dny všechny firmy v širokém okolí stáhly zaměstnance z home office zpět do kanceláří (jako reakce na proklamace vlády o zlepšování situace). Od té doby jezdím do práce zase v koloně. Problém je v mobilitě lidí (promíchávání) a v tom, že ani školy nechce stát periodicky testovat ani pomocí laciných antigenních testů. Dále strach ze stigma a ztráty zaměstnání + neexistence záchranné sítě (podpora neziskovek, potravinových bank atd. pro sociálně slabé). Nefunkční trasování, z něho vyloučení dětí, zkrácená zpětnost, důvěra v roušky (přestože v každém návodu k chirurgické roušce je napsáno, že není ochranou proti virové nákaze).

Čím více bude cyklů uvolnění/uzávěra (+změna pravicel), tím méně na to budou lidé/firmy dbát.

mirek vaněk řekl(a)...
7. prosince 2020 v 9:10  

Vrátí děti do tříd a davy lidi do obchodů a hospod. Co víc pro podporu šíření viru můžou ještě udělat?

Co vlastně je cílem vlády?

Milan Keršláger řekl(a)...
7. prosince 2020 v 9:44  

Cílem vlády AB je pouze znovuzvolení na základě teorie, že když vyhoví přání plebsu na FB (dříve na náměstí, v ulicích), bude zvolen. Nemá to nic společného se řízením státu ani s tím být vůdce (státník) a také to nemá nic společného s reálným řešením jakéhokoliv problému lidí ve státě.

BTW: Zapomněl jsem - posledních 14 dní je také ideální počasí pro šíření virových respiračních onemocnění, což je opomíjený vliv (v PES i jinde).

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2020 v 10:44  

V hospodách to zase žije. Stoly sražené v jeden celek a okolo 30 lidí bez roušek, kteří oslavují konec koronaviru. Velmi brzo se tady zase ocitneme s počty nakažených nad 10 000. Otevření náleven pro méně podnětné spoluobčany je blbost na n - tou.

MM řekl(a)...
7. prosince 2020 v 16:08  

Nezapomínejme, jak před dvěma týdny byli všichni zběsilí, že se uvolňuje příliš pomalu. Na ty výpady opozice i 'hlasů veřejnosti' v médiích, proč jsou obchody zavřené a část žáků doma, když index tak úspěšně klesá, si dobře pamatuji.
Vláda, očividně aby měla klid, vyslyšela "vox populi" a po dvou týdnech je to zase špatně. Vůbec tím vládu neobhajuji, skutečně dobrý politik si má stát za svým navzdory médiím. Ale protože skutečně dobří politici jsou stejně reální jako objektivní média a racionálně uvažující veřejnost, budeme se muset s tímhle potácením ode zdi ke zdi i do budoucna smířit.
Zbývá jen se dohadovat, zda další tvrdý lockdown bude vyhlášený už příští týden a skončí po Vánocích, nebo zda s ním vláda počká až po Novém roce. Že 31. 12. bude pes skákat naprosto volně se zdá být skoro jisté. Podle hlasů veřejnosti je máloco v životě důležitější než Silvestr Na Horské Chatě.

Milan Keršláger řekl(a)...
7. prosince 2020 v 16:38  

@Unknown: Opozice zcela správně kritizovala, že otevřeno mohou mít nákupní centra a malé obchody se stejným sortimentem a stejnými podmínkami nikoliv.

Anonymní řekl(a)...
8. prosince 2020 v 9:05  

Milan Keršláger

A největším šlágrem v hospodě bylo, když servírka dolévala rum na tácku. Nikdo už si nepamatoval z které skleničky pil původně. Největším zdrojem nákazy vedle práce a škol tak budou restaurace. V zahraničí to jaksi pochopili a hospody mají zavřené. A mnohem větší zděšení než koronavir pak je informace, že tak obrovské množství obyvatel ČR potřebuje "denní dávku alkoholu".

Milan Keršláger řekl(a)...
8. prosince 2020 v 9:45  

@Unknown: Tyhle Urban historky jsou děsné. Neznám hospodu, kde by se takto nalévaly panáky. Možná jedna v ČR s uzavřenou společností, ale jinak je to typický hoax, resp. story, kterou všichni vyprávějí, že ji viděli na vlastní oči. Kecy v kleci.

Milan Keršláger řekl(a)...
8. prosince 2020 v 9:52  

BTW: Nejvíce nákazy je stále z domácností a práce (kanceláří). Hospody sice zavřít můžete, ale bez kompenzací je to svinstvo, když jim zakážou i prodej přes okénko (vím o barech, které prodávají koktejly "domů" a teď už nemohou). Není přece rozdíl, když si koupím pivo v samoobsluze a přes okénko (naopak v krámě je riziko větší). Přenos při pití svařáku pod širým nebem je už absolutní nesmysl. Atd.

Prostě ode zdi ke zdi. Absolutní absence rozumných/účinných opatření, které by mohly fungovat dlouhodobě.

Anonymní řekl(a)...
8. prosince 2020 v 20:36  

Milan Keršláger

Vy jste opravdu srandista, mrkněte někdy do hospody "Páté cenové skupiny". Ve sportovních areálech běžná praxe u okénka. A ještě popřete informaci, že významná skupina obyvatel ČR nepotřebuje denní dávku alkoholu. Je dobře, že mnohým "existencím" je znemožněno vysedávat v hospodě do půlnoci. Jak takový jedinec může ráno fungovat? Třeba učit, řídit auto, ...A to už nemá cenu ani rozebírat koronavir. Chlastání brčky z jedné mísy je na mejdanech běžnou záležitostí. Asi jste už starý a nevidíte to.

Anonymní řekl(a)...
8. prosince 2020 v 20:38  

Milan Keršláger

Domů si kupte třeba několik beden piva, tam jste bez sociálního kontaktu a každý se takto může spráskat do němoty.

Milan Keršláger řekl(a)...
8. prosince 2020 v 21:52  

@Unknown: Pracoval jsem 10 let ve vesnické knajpě. Kecáte, až se vám od huby práší. Normálních hospod je (od zákazu kouření uvnitř) majorita.

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2020 v 7:36  

Aha, odtud tedy plyne láska pana M.K. ke školství. To je opravdu dobrý základ pro přístup k dětem. Už jsem to pochopil.
Ještě jinak - toto jsem viděl v sobotu v knajpě naproti. Ani žaluzie si nespustili, tak si byli jisti, že je nikdo nepráskne. A striktně bych oddělil restauraci od knajpy, to dá rozum. A zase jste nereagoval na to, že poměrně velká část populace potřebuje denní dávku alkoholu. Nereagoval jste na to, jak tito jedinci budou vypadat ráno, když ještě dali rumy o půlnoci a ráno řídí auto. "Veselý alkoholik, radostná smrt nevinných". Zjišťuji, že jakákoliv debata s vaší osobou, na jakékoliv téma, je bezpředmětná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.