Virolog varuje: Předvánoční nákupy nás mohou vrátit zpátky do kritické situace. Nebezpečný je i návrat do škol

pátek 20. listopadu 2020 ·

Česko zdaleka nevyhrálo a nemoc covid-19 se může vinou uspěchaného rozvolňování vrátit o několik týdnů zpátky do krizové situace. V pořadu iDNES to řekl ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer. Podle respektovaného virologa může být nebezpečný i návrat žáků do škol. Děti totiž rozhodně nejsou vůči onemocnění imunní. 


Libor Grubhoffer (cas.cz)
Podle Libora Grubhoffera musí být vláda během uvolňování opatření obezřetná a nesmí dát na rady těch, kteří epidemiologii a virologii nerozumí, jak k tomu došlo během rozvolňování v létě. „Neměli bychom dopustit divoký průběh nákazy naší společností, vlastně celou planetou. Týká se to nás všech.“  

Děti ve školách jsou rizikem 

Virolog hovořil také o obnovení výuky na základních školách. „Souhlasím s bývalým ministrem Prymulou, že s nástupem dětí do prvních a druhých tříd základních škol se mělo počkat. Podporuji to, aby děti zejména z prvních tříd ve škole byly, a je škoda, že jsme to nedokázali dříve zabezpečit. Ale za současné situace to mohlo být o týden až dva později,“ řekl. 

Rozporuplné odborné názory na to, jak se onemocnění covid-19 projevuje u dětí a jak rizikové je u populace do 12 let, podle profesora Grubhoffera častou matou veřejnost. „Odborníci se totiž nejsou schopni shodnout na tom, zda mají být během rostoucí pandemické křivky otevřeny základní školy nebo alespoň první a druhé třídy.“ 


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.