Ve středu se do škol vrátí maturanti, od 30. listopadu další žáci ZŠ

čtvrtek 19. listopadu 2020 ·

Ve středu 25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních škol, obnoví se v nich také praktická výuka ve skupinách do 20 studentů. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Souvisí to s tím, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek na jednání vlády navrhne zmírnění opatření proti covidu-19. Z pátého stupně protiepidemického systému by se Česká republika měla přesunout do čtvrtého. Pokud se tak stane, další žáci základních škol se vrátí do tříd od 30. listopadu. Bez omezení první stupeň a deváté třídy, další třídy druhého stupně se budou střídat. Informuje ČTK. 



Celý text naleznete zde 
Zprávu iDNES naleznete zde 
Zprávu Aktuálně naleznete zde

36 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 15:01  

No jo. Rozum odletěl na výlet. Takže do vánoc opravdu 3. vlna.

Opravdu musíme čekat na 3x a dost. Až udělají stejnou chybu potřetí a umře ještě víc lidí?

Nechápu co řeší střídání 2 stupně ZŠ, když už stejně budou skoro všichni ve škole. Třeba chtějí jen štvát rodiče, aby si nezapomněli sehnat hlídání.

Výmysly a zdůvodnění žádné. I blbý učitel žákům zdůvodňuje, proč dělá to co dělá. Naši politici a diktátoři asi nemusí.

Ivo řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 15:24  

"I blbý učitel..." to je mi ale vyjadřování. Výše, souhlas s vámi - smutné, když ministři podlehli tlaku...

Radek Sárközi řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 16:17  

Doporučuji všem sledovat Twitter ministra školství Roberta Plagy, kde je informace přehlednější, než jak to bylo podáno dnes na jeho tiskové konferenci...

Eva Adamová řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 17:12  

"...když ministři podlehli tlaku..."

Ale kdepak, ministr Plaga je přece ten, který sám tlak na návrat žáků do škol vyvíjí.

Radek Sárközi řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 18:40  

Střídavá (dříve rotační, nyní turnusová) výuka na 2. stupni ZŠ je naprostý nesmysl. Otevřete všechny ročníky 2. stupně ZŠ pro prezenční výuku, nebo ponechte distanční výuku. Nepřetěžujte učitele tím, aby učili většinu žáků distančně a mezitím odskakovali k on-line výuce!

Ivo řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 19:20  

Čtvrtek k 18:00:
prozatím + 3 736 za 19.11.20

VZHŮRU K PROMOŘENÍ - SILNÍ ZŮSTANOU A SLABÍ...!

Michal Komárek řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 19:35  

Ivo

Stačí to jednou. "Netapetujte", prosím. Děkuji!

Anonymní řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 20:26  

Ona rotace tříd má zřejmě omezit šíření nákazy. Tak to chápu. PES to při uvolňování takto stanoví. Pro kantory a ředitelé to opravdu bude pěkný záběr. Dohledy nad žáky v jídelně, na chodbách, mezitím distanční výuka, rychle spěchat na prezenční. Kumulace učitelů ve školách šíření koronaviru dozajista také může napomoci. Absence nakažených, suplování jejich výuky distanční i prezenční. Je to každopádně dosti sporná věc.

Ivo řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 20:46  

Skončí to armagedonem. Jsem zvědav, jestli dnešní elity, které o tom rozhodují přijmou odpovědnost. Podívejte se, co se děje na Slovensku. Naše média mlčí a mlží jako v roce 1988/89

https://www.youtube.com/watch?v=3F9Ocq1Plns

Občasný čtenář řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 9:15  

Pracuji v oboru, kde je styk s lidmi covid necovid jaksi povahou věci a ty lidi si nevybírám. Když jako rodič sleduji zdejší příspěvky ohledně návratu dětí do škol, jeví se mi to jako dost smutné čtení o úrovni pedagogické obce a napadá mne, co tomu říkají učitelé mateřských škol, prodavačky na kasách, zaměstnanci sociálních ústavů, apod. Namísto, aby učitelé prostřednictvím ředitelů, odborů řešili svou ochranu, příkladmo, na každé tři vyučovací hodiny ve třídě jeden nový respirátor FFP2, čtu zde o 3. vlně, armagedonu, atd.
Svět přece nikdy nebyl úplně bezpečné místo k žití, nýbrž přesně naopak. Co by tomu na úrovni své doby řekli učitelé za války, či učitelé v zemích, kde nějaká ta dengue či jiná epidemie patří občas tak nějak k obrazu všedního dne.
Ty komentáře jsou učitelské obce nedůstojné. Očekával bych, že každý dnešní učitel je schopen dát do vyhledávače klíčová slova např. „children, covid, transmission, school“ a vybrat si místo pochybných videí na youtube např. článek na Nature https://www.nature.com/articles/d41586-020-02973-3 a nahlédnout věc střízlivýma očima. Realisticky jsou jen tři možnosti, buď alespoň 1. stupeň ZŠ dostat do škol co nejdříve, nebo zásadně zredukovat RVP s tím, že prostě některé věci v každém předmětu budou označeny za zbytné, či konečně dát rok školní pauzy, modlit se, že bude vakcína a prostě si ten ročník zopakovat. Táhnout za sebou residua distanční výuky, nebo se to snažit dohánět, to prostě rovnou startovní lajnu dětem v dalším životě (u prvních přijímaček) nezajistí.
Souhlasím s tím, že výuka 2. stupně ob týden je přinejmenším organizačně dost problematická záležitost. Ale nevidím jediný důvod, proč by 1. stupeň ZŠ neměl nastoupit co nejdříve. A dovedu si představit, že učitelé, kteří jsou diabetiky, budou z výuky uvolněni, neboť to je relevantní riziková skupina.
Stejně jako je obdivu nehodné falešné hrdinství, je rovnocenná falešná zbabělost. A to je to smutné, co ze zdejších komentářů vnímám.

Anonymní řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 11:43  

Občasný čtenář

V mnohém máte pravdu, argumenty ohledně prodavaček jsou však sporné. Nejvíce nakažených bylo na konci září učitelů. Dokonce více než zdravotních sester, lékařů a zdravotnického personálu. Bylo to dáno úzkým kontaktem učitele s 30 dětmi ve třídě. Denně jako učitel projdu 5 až 6 tříd. Tzn. nejméně 150 žáků denně.
U sociálních služeb je to podobné jako u učitelů. Úzký kontakt s nakaženým. V domovech pro penzisty je to vidět na první pohled, jsou to starší ročníky. U malých dětí je vidět nákaza minimálně, jsou hodně často bezpříznakoví.
V žádném případě nechci a nebudu nikoho obviňovat ze zbabělosti. Chápu situaci dobře, velká část učitelů je 45+. Chápu, že mají starší rodiče 80+, ....., častěji trpí chronickými nemocemi - cukrovka, vyšší krevní tlak, nádorová onemocnění,.....
Prevence - na ZŠ,SŠ,VŠ každotýdenní testy všech na koronavir. Důsledné nošení respirátorů učiteli a respirátorů a roušek žáky. Důsledná hygiena. Rozestupy? Ve školství nemožné a tady vidím obrovský problém. A samozřejmě očkování - vakcinace. To je asi jediné východisko. Pojem promořenost je u SARS-CoV-2 nesmysl, protože neexistuje dlouhodobá imunita. Není to "banální" onemocnění jako spalničky, neštovice, příušnice,...


Ivo řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 13:51  

Občasný čtenář:
Vůbec nikdo Vám nebrání se jít dobrovolně šikanovat ze strany žáků, rodičů a vedení. Učit můžete i vy, pokud jste alespoň BC všeho možného - pojďte si to zkusit sám a potom sám zjistíte, jak "náramné to je" - žádný vděk a žádná důstojnost. O důstojnosti mluvte, až podstoupíte v rozmezí 30-ti let to, co zažívají všichni učitelé téměř denně!

Eva Adamová řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 15:37  

Vážený Občasný čtenáři.

1. Učitelky mateřských škol to odnesly po zdravotnících nejvíc. Na svou situaci několikrát upozorňovali v otevřených dopisech. Takže, co tomu říkají, jste si mohl klidně přečíst.

2. Prodavačky u kasy jsou s každým kupující ve velmi krátkodobém kontaktu, učitel se každý den setká až se stovkou žáků v kontaktu dlouhodobém. Z hlediska pravděpodobnosti nákazy to bude tak fifty fifty.

3. Učitelé mají jen minimální možnost řešit situaci s ochrannými pomůckami, odbory na nás v tomto směru z vysoka kašlou a ne všichni ředitelé mají to, čemu se říká manažerské schopnosti. Mnozí učitelé jsou bohužel odkázáni na zcela neschopné ředitele.

4. Nápad s úplným vypuštěním ročníku je nererálný, možnost nechat opakovat ročník zvýšený počet žáků, kteří to v koronakrizi nezvládnou, rovněž není v rukou obyčejných kantorů.

5. A nějak jsem si nevšimla, že by někdo hodlal brát ohled na to, že některý učitel je silný diabetik nebo astmatik.

Takže se laskavě uklidněte a strčte si ty nápady obyčejného čtenáře laskavě za klobouk. Učitelé jsou v nelehké situaci, jsou v dlouhodobém kontaktu s velkým počtem dětí, ochranné pomůcky si musí většina z nich kupovat ze svého, pomoc ohledně distanční výuky ze strany státu veškerá žádná, pomoc ze strany celé řady rodičů ohledně chování dětí při online výuce a ohledně plnění alespoň základních úkolů také vázne, nechcete si to jít zkusit?

Občasný čtenář řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 16:03  

Vážená paní Adamová,
sice nevím, proč na mne vyjíždíte a vězte, že jsem naprosto klidný. A vzhledem k tomu, že jsem z rodiny dvou celoživotních učitelů, opravdu netrpím předsudečným pohledem na tuto profesi.
Na druhou stranu právě u profese, jejímž úkolem je vzdělanostní příprava našich dětí, mám mimo jiné legitimní očekávání, že bude schopna mít takovou odborovou reprezentaci, která se o ni skutečně postará v tomto nelehkém období. Pokud jí pedagogická obec není schopna konstituovat, ani není schopna se jinak sjednotit za účelem efektivního tlaku na zřizovatele a další odpovědné orgány včetně MŠ právě v tom smyslu, aby si učitelé nemuseli sami kupovat ochranné pomůcky, je to její problém a její špatná vizitka.

Níkde jsem nezpochybňoval nelehkou situaci učitelů, ovšem nemohu pominout, když namísto realistického přístupu čtu na snad seriozním webu příspěvky o 3. vlně, armagedonu, či pochybném videu z klavesnice učitelů. Poukaz na to není dehonestující, dehonestuje se sám ten, kdo takto argumentuje.

PS. Osobně si rovněž nemyslím, že by měly být ZŠ a SŠ nyní úplně otevírány. Ale určitě by měl být otevřen 1. stupeň ZŠ, protože pokud ty děti nemají být současnou situací zásadně poškozeny, jiné řešení než otevření nebo opakování ročníku není.

Ivo řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 16:21  

"Pokud jí pedagogická obec není schopna konstituovat, ani není schopna se jinak sjednotit za účelem efektivního tlaku na zřizovatele a další odpovědné orgány včetně MŠ právě v tom smyslu, aby si učitelé nemuseli sami kupovat ochranné pomůcky, je to její problém a její špatná vizitka"

Vy se zase dehonestujete těmito nejapnými výroky.
Buďte té dobroty a už toho raději nechte.

Radek Sárközi řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 16:27  

Rotační výuka sníží počet rizikových kontaktů maximálně o 16,6 % oproti prezenční výuce na celé škole. Prezenčně budou do ZŠ docházet všichni žáci prvního stupně i devátých ročníků. Polovina žáků 6. až 8. ročníků bude rovněž přítomna ve škole. Distanční způsob výuky se tudíž poskytuje pouze pro 1,5 devítiny ročníků ZŠ. Vzhledem k tomu, že první stupně bývají početnější, než je druhý stupeň ZŠ, ve většině škol to bude při přepočítání na žáky výrazně méně. V běžné základní škole tak bude každý týden přítomno 90 % žáků a pouhých 10 % se bude učit distančně. To je z epidemiologického hlediska naprosto marginální.

Eva Adamová řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 19:52  

Vážený občasný čtenáři, první, kdo tady po někom vyjel, jste byl Vy. A vyjel jste po řadových učitelích, kteří mají minimální možnosti svou situaci změnit. Zkuste příště vyjet po Dobšíkovi, případně po Plagovi, ti si to narozdíl od těch, kteří to spolu s dětmi teď nemají vůbec jednoduché, zaslouží.

Ivo řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 20:14  

Paní Evo - PALEC HORE! :-)

Zdeněk Brom řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 20:30  

Paní Adamová,

Občasný čtenář po nikom nevyjel. Napsal slušně a věcně svůj názor.

Eva Adamová řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 22:11  

Slušně možná jakž takž, do věcnosti mají jeho fantasmagorie o tom, že učitelé mají od někoho šanci dostat respirátor na každé tři hodiny nebo že učitelé s těžkou cukrovkou či těžkým astmatem mohou mít nárok zůstat doma, mají do věcnosti daleko.

A věřte nám, že jeho "legitimní očekávání" jsou nám směšná, protože legitimní požadavky učitelů v tomto státě v podstatě nikoho nikdy nezajímaly a ani dnes nikoho nezajímají, i když je pokládaly a pokládají odbory.

Beny řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 22:14  

Takže k věci.
Maturanti měli zůstat doma.
Maturanti mají největší motivaci, takže bez problémů makají distančně. Nechal bych to na dobrovolných konzultacích na základě dohody s učitelem.
Nahoře zakázali míchání žáků. No to nevím jak se bude řešit seminář namíchaný ze čtyř tříd. A že těch seminářů běží.

1. a 2. by měly jít do školy. Ale otestovat je včetně učitelů, aby se zmenšilo riziko nákazy. Rozdělit na dvě poloviny. Všichni roušky. Jedna polovina učit, druhá polovina výchovy, vycházku a pak vyměnit.

Do vánoc distanční výuka, zredukovat učivo a všichni do školy po Novém roce. Půlené třídy v lichých a sudých turnusech. Vydržet to do jara či léta. Stále roušky a hygiena. Nechceš nosit roušku nebo jsi nakažený, případně máš doma rizikové osoby - IVP.
Zřizovatel zajistí učitelům dostatečné množství certifikovaných respirátorů aspoň FFP3.
Evidentně absolutně ministr a jeho úředníci, potažmo další "znalci" školství netuší jak fungují maturitní ročníky.

Teď jde jen o to, aby vyprázdnili za každou cenu narvané obchody.

Kolegové, chraňte se bez ohledu na názor ostatních. Přeji hodně zdraví a pevné nervy.

Beny řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 22:17  

Oprava aspoň FFP2, FFP3 by nebylo také od věci.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 9:57  

Tak možná až se po návratu dětí do škol zase začne zvedat počet případů nákazy, tak i Keršlágerové pochopí, že to spolu nějak souvisí. Možná ale taky ne. Víra svatá a neochvějné přesvědčení jsou odvěkými zatemňovači mozků. I když chápu, že může být matoucí ta prodleva mezi nástupem a nárůstem, ale to holt znají statistici, ekonometři, matematici a ekonomové. Pro některé specifické typy informatiků je to ale nepřekonatelná překážka k pochopení souvislosti.

Profesor Flégr je vysoce racionální a inteligentní člověk a má pravdu. Také díky jeho černým předpovědím se podařilo se do těchto scénářů zatím nedostat. U nás je to ale jako u Švejka v hospodě - čísla začnou klesat a dědkové už chvátaj mezi své - chlastat, hulit a opilecky žvanit. Jenže ono je to bohužel jako s bazénem v létě - utáhnete kouhotek a hladina klesá, protože se voda odpařuje. Pustíte kohoutek a hladina stoupá. A když ho necháte otevřený, tak prostě přeteče. Snad až se promoří celá populace, tak "bude vyhráno", ale cenou za to jsou desítky, možná stovky tisíc předčasně zesnulých. Pravda - pak se ta populace ustálí, klesne průměrná doba dožití i průměrné stáří populace a umírat "s Covidem" se bude méně, protože již nebude dostatečná zásoba starých a nemocných. Ta malinkato nižší doba dožití pak už zůstane natrvalo. A školy jsou jako ono pověstné stavidlo. Však jestli je kucí otevřou, tak to zase za pár týdnů poznáme. Osobně bych s tím otvráním počkal na vakcínu do začátku dalšího pololetí, ale samozřejmě chápu, že epidemiologové vědí lépe, než já, co mají dělat a proč to dělají. Otázka je jen, jestli nám vždy říkají všechny důsledky.

Zdeněk Brom řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 10:16  

Paní Adamová,

jsem učitel a dokonce učitel s nálepkou "riziková skupina". Přesto vnímám reakci Občasného čtenáře jako velmi věcnou.

Vše dobré :)

Zdeněk Brom

Michal Komárek řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 10:22  

Pane Doležele, chcete-li oslovit pana Keršlágera, učiňte tak, jistě jej můžete i kritizovat, nesouhlasit s ním ap. Ale nepoužívejte ten jazyk Rudého práva, to jsem tady řešili už mnohokrát. Děkuji!

Zdeněk Brom řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 10:32  

Pane Doležele,

v podstatě píšete, že školy jsou vlastně dost riziková věc, takže si zaslouží být dlouhodobě zavřené. Bude bez nich přece bezpečněji.

Trochu mi připomínáte paní u kasy Tesca, kam chodím nakupovat. Ta mě už několikrát upozornila, že bude lepší, když budu chodit k automatickým kasám a ne k ní. Položil jsem jí otázka, zda tuší, co bude dělat ona, až všichni budeme chodit k té automatické kase a ona bude propuštěna pro nadbytečnost. V jejích očích se dala poznat ta chvíle prozření, proč dávám přednost její kase.

To samé může pak být ve školách. Prvňáčci před 1.zářím nafasují potřebnou techniku a p přístupová hesla. Pak už se jen připojí k centrálně naprogramovanému počítači, který s ním povede v daný čas předtočené on-line hodiny. No a tak zdigitalizujeme hezky celý vzdělávací proces a bude hezky bezpečno, klídek, pohoda a tabáček.


Vše dobré :)

Zdeněk Brom

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 13:59  

Unknown (pan Z.B.)
1. Ona prodavačka od kasy v hypermarketu bude navážet zboží a umísťovat cenovky. S tím si asi hlavu až tak lámat nemusíme. Ta dotyčná to posílání jinam má v náplni práce, dostala to příkazem od vedení.
2. Opravdu nelze srovnávat krátkodobý pobyt u kasy, kdy má pokladní roušku a je za plexisklem s učitelem, který je ve velmi úzkém kontaktu s 30 žáky 5-6x denně po dobu 45 minut. Chybí tam patřičné rozestupy pro žáky. Na jednoho žáka připadá rozestupová vzdálenost 1,5 - 2 m, což představuje 7 m2 - 12,5 m2.
3. Větrání je v době nízkých teplot sporné. V německých školách sedí žáci v čepicích, zimních bundách, zimní obuvi s rouškou na obličeji. Jak vnímají výuku, to nedokáži posoudit. Jen se z masmédií dozvíte, že nefunguje 3 000 německých škol v běžném režimu.
4. Občasný čtenář si v druhém příspěvku uvědomil, že přestřelil. A proto jeho příspěvek vyzněl již smířlivěji. Učitelé prostě nejsou "zbabělci". Většina dělá co může. První příspěvek byl dosti nefér.

Zdeněk Brom řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 15:22  

Sice reagujete na něco, o čem jsem nepsal, ale tak Vám přeji vše dobré.

Zdeněk Brom

Dana Nová řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 15:53  

Souhlasím s paní Evou. Bojím se jít do práce, přesto se necítím být zbabělcem, protože tam půjdu. Řada mých kolegů se nakazila, někteří s těžkým průběhem.Opatření vlády už delší dobu nechápu, ale mizivou snahu nás chránit vnímám jako otřesnou a v hlavě si promítám různé scénáře, včetně závěti. Jsem totiž riziková a stále vychovávám dvě děti. Je mi hluboce líto učitelek v mateřských a speciálních školách, mají můj obdiv a smekám před nimi. Zatímco zdravotníkům a policistům občas někdo aspoň poděkuje formou televizního spotu nebo plakátkem, na tyhle lidi se nemyslí.
A my se teď připojíme k nim a k rouškám a větrání za mrazu můžeme připojit vroucí modlitby.

Eva Adamová řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 16:14  

Pane Brome, tak věcné říkáte? V tom případě očekávám, že se Vaše jméno brzy objeví mezi těmi, kteří se veřejně bijí za nutnost pořídit respirátory pro učitele, aby měli na každé tři vyučovací hodiny nový, že se Vaše jméno objeví mezi těmi, kteří se veřejně bijí za nutnost ve školách testovat, atd.

Zdeněk Brom řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 16:21  

Paní Adamová,

vedení naší školy nám dává roušky a dostatek desinfekce, což považuji za dostatečné.

Vše dobré :)

Zdeněk Brom

Silvie A. řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 16:38  

aby učitelé prostřednictvím ředitelů, odborů řešili svou ochranu, příkladmo, na každé tři vyučovací hodiny ve třídě jeden nový respirátor FFP2

Proč by to dělali, když roušky jsou - podle někoho - dostatečné?

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 18:33  

Unknown (Z.B.)

"Stejně jako je obdivu nehodné falešné hrdinství, je rovnocenná falešná zbabělost. A to je to smutné, co ze zdejších komentářů vnímám".

To je vybraná závěrečná pasáž Občasného čtenáře, kterého se Vy 100% zastáváte. Když tedy takto souhlasíte, tak musíte vysvětlit pojem "falešná zbabělost".
Osobně jsem velkým zbabělcem i já, viděl jsem v nemocnici kolegu v těžkém stavu nakaženého koronavirem. Měl jsem na sobě ten "atomový oblek", respirátor, roušku, rukavice a díval se přes sklo. Chudák kantor chroptěl a volal o pomoc, ona plicní ventilace není žádná prča. Věk kolegy 49 let, sportovec, nekuřák, zdravý, bez diabetu, vysokého tlaku. A dostal jsem obyčejný lidský strach. Proto mě doběla rozpalují názory o falešné zbabělosti mezi učiteli.

Zdeněk Brom řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 19:27  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Brom řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 19:35  

Zkuste si tu větu Občasného čtenáře přečíst ještě jednou. Mít strach je zcela normální, ale to, co tu někteří píší, je skutečně dost přehnané.

Smrtelnou nemoc s ošklivým koncem můžete chytit kdekoli a kdykoli. Viděl jsem smrt žáka sportovce, kterého nemoc doslova "sežrala" za několik měsíců, zažil jsem smrt kolegyně, která chytla nebezpečnou nákazu na školní akci a poslední stádium bylo děsivé. Klidně to zítra může postihnout mě. Tak to prostě v životě je.

Přesto chci život žít, ne se ho snažit přežít.

Vše dobré :) Zdeněk Brom

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2020 v 19:51  

Unknown (Z.B.)

"Přesto chci život žít, ne se ho snažit přežít."

A právě tato věta vystihuje Váš světonázor. Kdyby šlo jen o mou osobu nebo Vás, tak je to všechno jen naše zdraví. Ale my se nemůžeme chovat bezohledně, sobecky,...Nechci přece jako relativně bezpříznakový nakazit hromadu starších lidí kolem sebe. Tuto větu, kterou jste citoval, prohlásil i jistý exprezident při pokládání věnce 17.11. bez roušky. Všichni chceme žít, ale trochu morálky to chce taky. Jinak přežíváme na celé zeměkouli všichni. Žít budeme až vakcína upozadí pandemii do nicotných čísel.

Přeji hodně zdraví.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.