Dvě třetiny mladých nezvládnou odchod z dětského domova, chybí podpora

pátek 3. listopadu 2017 ·

Ročně opouští dětské domovy zhruba tisíc mladých lidí a dvě třetiny z nich se neumí začlenit do normálního dospělého života. Je proto potřeba je na nástrahy toho, co je čeká „tam venku“, důsledně připravovat. Jenže právě příprava na odchod se často podceňuje. Konferenci na téma „zaměstnávání dětí z dětských domovů“ pořádala organizace Mimo domov. Informuje iDNES.cz.


„Stát jako by neviděl vakuum, které vznikne odchodem z dětského domova, jako by nevěděl, že osmnáctým rokem to nekončí, naopak, v takovou dobu je potřeba dvojnásobná pomoc,“ říká psycholog a metodik sociálně-právní ochrany dětí Josef Smrž.

Je proto důležité, aby byli na odchod důsledně připravováni. Jenže právě tato část často drhne. „Tato příprava je stále velmi podceňována a navíc u nás zcela chybí doprovázení dětí poté, co dětský domov opustí,“ tvrdí předsedkyně organizace Mimo domov Klára Chábová.

„Ideální by bylo zvýhodnit firmy, které poskytnou první zaměstnání dítěti z ústavní výchovy, obdobně to mají zdravotně znevýhodnění,“ navrhuje ředitel Dětského domova Telč Milan Opravil.

Na konferenci se probíral také nedostatek psychologů v dětských domovech. „Už léta voláme po tom, že bychom potřebovali externí psychology, kteří by k nám pravidelně dojížděli. Máme sice vychovatelky, které mají vystudovanou speciální pedagogiku, ale pro děti jsou to pořád tety. Potřebujeme pohled zvenčí,“ říká ředitelka dětského domova v Jemnici Jiřina Kühnelová.

Termín na objednání u psychologa je přitom až čtvrt roku. Pokud má ale nějaký chovanec akutní problém, je potřeba ho řešit hned. „Spolupracujeme s pedagogicko-psychologickou poradnou, se speciálně pedagogickým centrem v Třebíči a dojíždí k nám i pedopsychiatrička, protože máme psychiatricky léčené děti. Jenže je potřeba, aby k nám někdo jezdil častěji,“ uvedla Kühnelová.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.