René Levínský: U škol se vědci úplně neshodují. Některé studie ukazují, že školy nejsou o nic horší než restaurace

čtvrtek 5. listopadu 2020 ·

„Už od minulého týdne je jasné, že současná opatření stačí k tomu, aby epidemie dál nerostla. Nicméně se dostáváme do situace, která je velice křehká. My se obáváme, že sice dál neporosteme, ale naše modely ukazují, že pokud budeme přibližně v té situaci, v jaké jsme, tedy že máme asi polovinu kontaktů oproti běžnému stavu, tak se ta situace bude zlepšovat jen velice pomalu a na Vánoce budeme pořád ještě ve velkých problémech,“ říká v pořadu serveru Seznam Zprávy matematik René Levínský z Centra pro modelování biologických a společenských procesů BISOP.  




Levínský v rozhovoru také říká: 

U škol se vědci úplně neshodují. Máme spoustu studií, které ukazují, že školy jsou velice problematické. Jiné studie ukazují, že školy nejsou o nic horší než restaurace. Já se domnívám, že jedna věc je studovat nějaký systém, ale druhá věc je sledovat jeho okrajové podmínky. To je to, o čem píše Dan Münich. Velice dobře píše o situaci, která tady byla v létě. V létě veškerá virová nálož byla už od 10. července, kdy byl večírek v Techtle Mechtle, tam vidíme velký nárůst v kohortě mezi 16 a 20 lety kolem 18. července. Potom se celé prázdniny držela ta virová nálož převážně mezi mladistvými. 
Otevřely se školy, samozřejmě to vylítlo naprosto dramatickým způsobem, a někdy mezi 10. a 15. zářím se vláda rozhodla, že se nebudou trasovat děti do 15 let. Potom vidíme, jak ta observační křivka spadne, protože jsme se na to přestali dívat, a potom vyjedou nahoru dospělí a v dalším kroku se objeví senioři... 

Vánoce budou možná ještě víc jako dřív, jako před sto padesáti lety, kdy jsme byli hodně spolu v rámci rodiny a užili jsme si to. Ale pokud jsou pro někoho Vánoce hodně velké nakupování v hodně velkých supermarketech, tak takové Vánoce tento rok nebudou, doufám. 


Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

4 komentářů:

Silvie A. řekl(a)...
5. listopadu 2020 v 11:41  

na Vánoce budeme pořád ještě ve velkých problémech

Očekávám, že na Vánoce nebudeme "pořád ještě" ve velkých problémech, ale v problémech mnohem větších nežli teď, pokud pošetilý ministr bude poskytovat úlevy těm nejhlasitěji remcajícím zájmovým skupinám.

Dneska sportovci, kdo zítra? Kuřáci? Alkoholici? Gambleři, kteří nevydrží bez přístupu do svých heren?

Silvie A. řekl(a)...
5. listopadu 2020 v 11:44  

Prof.Prymula může být spokojený hned dvojnásob. Jeho tvrdá opatření zabrala. A nemusí se dívat zblízka na to, jak to někdo nesmyslným rozvolňováním zase celé podělá.

Milan Keršláger řekl(a)...
5. listopadu 2020 v 12:22  

@Silvie A.: Prymula byl (a dones je) v týmu, který (mimo jiné) doporučil Babišovi zrušit opatření býv. ministra Vojtěcha před koncem prázdnin. Byl v tom týmu i při rozvolňování na začátku léta. Asi mluvíte o jiném Prymulovi.

Silvie A. řekl(a)...
5. listopadu 2020 v 13:17  

Asi mluvíte o jiném Prymulovi.

Ano, pane Keršláger, a nedosti na tom. Mluvím o úplně jiné zemi, a také nejspíš o úplně jiné planetě, nežli vy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.