„Učíme se, že nic není jisté. A to bolí,“ říká psycholožka

čtvrtek 5. listopadu 2020 ·

Je ředitelkou karlovarské pedagogicko-psychologické poradny a tvrdí: „Dětem teď nejvíc pomůže, když s nimi budou rodiče otevřeně mluvit o svých pocitech.“ Koronavirus nás ale může podle psycholožky i něco dobrého naučit. „Právě teď dostáváme šanci vidět, co opravdu k životu potřebujeme,“ myslí si Jolana Mižikarová. Rozhovor přináší MF DNES. 


V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Co teď trápí vaše dětské klienty v poradně nejvíc? 

Děti by se chtěly vrátit zpět do školy. A to i ty, které tam předtím nechodily úplně rády. Rády by se vrátily k životu, který byl pro ně srozumitelný a měl svá pravidla. Také jim chybí vrstevníci. Rovněž mají pocit, že jsou ze strany školy přetížené a trápí je i to, že mají malou nebo vůbec žádnou odezvu od svých vyučujících. 

Co nás může koronavirus podle vás naučit? 

To, že nic není jisté a že se máme radovat z toho, co máme. Že se má život žít teď a tady, protože během chvilky může být všechno jinak. Také se nejspíš naučíme vážit si i těch úplně obyčejných věcí – že mám s kým být, někomu na mně záleží, že mohu pomáhat... Dostáváme šanci uvidět, co opravdu k životu potřebujeme, i když to někdy bolí. 

K roli zaměstnance se v mnoha domácnostech přidala i role domácího učitele. Co mám jako rodič teď raději vypouštět, abych zůstala v klidu? 

Stejně jako dítě potřebuje vědět, k čemu se to nebo tamto má učit, potřebuje i rodič znát, k čemu je to dobré, aby to jeho potomek uměl. K tomu je nutná úzká spolupráce s učitelem. 


Celý rozhovor naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.