Některé děti zkouší, co učitelé vydrží. Online výuka jim to usnadňuje

pátek 20. listopadu 2020 ·

Online výuka nahrává nejen trollům zvenčí, kteří narušují hodiny. Množí se i případy narušování zevnitř, přímo samotnými žáky. Často zkouší, co pedagog přehlédne a jak zareaguje. „Ne vždycky se jedná o kyberšikanu, žáci často zkouší, čeho všeho si učitel nevšimne a baví se tím,“ popsal prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý pro iDNES. 


Michal Černý (repro ČT)
„Jedna věc je ale zlobit a snažit se, aby na to učitel nepřišel, využívat jeho slabších znalostí techniky. A druhá věc je učitele dráždit, provokovat a dovést až k nějakému hysterickému výlevu,“ popsal Černý, který je zároveň ředitelem základní školy v Klánovicích. 

Stejně jako u šikany obecně si podle něj někteří učitelé dokáží se situací poradit, zasmějí se a jsou nad věcí. Děti to pak většinou přestane bavit. „Další učitelé zareagují nešťastným způsobem, který děti ještě víc podnítí, a začnou se přidávat další,“ dodal. 

Černý potvrzuje, že významná část učitelů si není v technice stoprocentně jistá. „I učiteli, který je dobrý, může technika začít zlobit a on může zmatkovat, i když techniku normálně ovládá,“ podotkl. „V té chvíli je potřeba se nad to hlavně povznést, nedat dětem najevo, že ho rozhodili,“ radí. Dodává, že se zlobivé dítě případně dá odpojit. „V krajní situaci jde hodina i ukončit, když učitel vidí, že je zahnaný do kouta nebo před kolapsem. To je pořád lepší než před dětmi udělat nějaký výlev,“ konstatuje. 


Celý text naleznete zde

10 komentářů:

Ivo řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 7:20  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
rváčkazvesela řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 16:34  

Ivo - souhlas.
Dítě, které provedlo nějakou nepředloženost při online výuCe, by si okamžitě měli začít vzdělávat rodiče. Učitel potom bude tak laskav, že ho potom přezkouší a dá známku. I když jsme takoví sluhové systému(ale děláme si to sami) přece nemusíme vše přehlížet. A zatím stále (snad) platí, že za chování dítěte zodpovídá rodič.
Ale jednu výhodu tento čas má, laici vIdí, co všechno obnáší práce učitele - a co musí (já říkám NEMUSÍ ) vydržet:-)
TO JE DOBRÁ ZPRÁVA!

Ivo řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 20:10  

Rváčko, vidíš sama, že tady především my dva "řveme" za všechny učitelky, učitele, vychovatelky a vůbec všechny, co se točí kolem vzdělávací soustavy v ČR. Myslím si, že pedagogové/učitelé už jsou v takovém prominutím stavu, že některým je to buď jedno, nebo to mají za pár do důchodu a chtějí to jenom ty 2-3 roky vydržet a ti ostatní nemají tolik sil vzdorovat té hrůze, která na ně čiší den co den v tom jejich poslání. Je to velice smutné. Opravdu takto jsem si to před těmi 30-ti lety NEPŘEDSTAVOVAL, že může být i ještě něco mnohem a mnohem horšího!! :-( :-( :-(

rváčkazvesela řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 20:41  

Je to o každém z nás, co ještě připustíme. Učila jsem v první vlně na skype a vedení mě jen seřvalo, že to s jedním tatínkem rozjíždíme. Seřvání se dělo v ředitelně a bez roušky. Jsou to ale hrdinové, co? Pokyny od vedení byly tehdy velmi sporé a o nějaké koordinaci nemohlo být řeči. Kdyby nebylo toho tatínka,(uzemněný letec a ajťák)tak se děcka neměla šanci učit online. Vzal si i dvě skupinky na angličtinu, protože zjistil, že pod výukou p. angličtinářky nic neumí.
Říkám vedení se (nejen)to nelíbilo a mě neprodloužilo mi smlouvu. Jsem, na PÚ a čekatelka na důchod.
Už to mám za pár a vůbec vám, co jste(a musíte) ještě být v provozu nezávidím.

hajkis řekl(a)...
20. listopadu 2020 v 21:05  

Za mě určitě neřvete, dokonce si nemyslím, že byste byli hlasem většiny učitelů. Spíše jen takový bizár, jakožto většina zde diskutujících (i tajného učitele tady máte jiného). Přiznejme, pokud by hlasem učitelů měl být člověk, který píše se zapnutým capslockem, jsme na tom už opravdu hodně špatně. A to neřeším blbosti o německých platech a učících uklizečkách s bc. titulem... Takto se buduje ta profesní hrdost?

Ivo řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 6:29  

...za hajkise určitě ne, to jsem ledva rád :-)

mirek vaněk řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 10:27  

Milí kolegové.

Těch učitelů, kteří bojují jsou spousty. Není to jen o diskuzi. Oni to učitelé nemají moc prostoru, kde. Před několika lety nebylo vůbec kde, média byla až na výjimky provládní a o školskou realitu nestála. Dnes ty možnost je větší, ale kolik opravdu učícívh učitelů je vidět třeba v diskuzích v televizích?
Blbostí je ve školství víc než je zdrávo.

Ivo řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 5:17  

"Seřvání se dělo v ředitelně a bez roušky."

POKUD NĚKDO SEŘVÁVÁ V ŘEDITELNĚ, nemá cenu komentovat. Již dříve jsem tady psal, ABY SE ZAVEDLY PSYCHOTESTY PRO TYTO PRACOVNÍKY - POVINNĚ V INTERVALECH 3 LET.

Ivo řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 5:21  

a jestli HAJKISE (opravdu příznačný nick...) pohoršuje můj CAPSLOCK, tak mu vzkazuji, že vůbec nemusí číst mé příspěvky a ztrácet čas na těchto diskusích a ať zapáleně online učí...Ona jej ta sranda po 30-ti letech přejde!

hajkis řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 12:43  

Můj nick vychází z toho, že jsem služby google začal používat před mnoha lety, především pro své náctileté plkání na blogu. A nevím, co je na něm příznačné. A také přiznávám, že nevím jak to změnit (na běžném g-účtu své pravé jméno mám).

Pokud své žáky vedete k tomu, aby se neozvali, pokud s něčím nesouhlasí, je to od vás smutné. Když s něčím nesouhlasíme, něco se nám nelíbí, tak máme zůstat mlčet? Napadají mě nepříjemné reminiscence...

Po 10 letech ve školství mě stále sranda nepřechází a učím rád. Vám bych po 30 letech doporučil vzdělat se v internetové etiketě - Caps lock vám skutečně nepomůže získat pozornost - a táké doporučuji prostudovat toto: https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=785

Petr Hájek aka hajkis

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.