Konvalinka o návratu prvňáků a druháků do škol: Je to riskantní, ale v tuto chvíli správné rozhodnutí

pátek 13. listopadu 2020 ·

Situace se podle biochemika Jana Konvalinky sice nezlepšila, ale přestává se zhoršovat. „Nějaké první prvky stabilizace už opravdu vidíme. Právě zavření škol je pravděpodobně velmi účinný krok. Ale také zdaleka nejdražší. A to jak ekonomicky, tak sociálně a lidsky,“ upozorňuje prorektor Univerzity Karlovy v pořadu Osobnost Plus. 


Jan Konvalinka (cuni.cz)
Jestli není otevření škol příliš velké riziko, nedokáže říct. Politici se podle něj musí pohybovat v nejistém prostředí, kdy nemají všechna data k dispozici. „Jsou to riskantní rozhodnutí. V tomto případě si jako občan a jako poučený laik myslím, že je to ale správné rozhodnutí. Musíme kalkulovat výdaje a možná rizika. A ačkoli je vědecký konsenzus, že děti mohou virus přenášet do populace a mezi ohrožené skupiny, tak u nejmenších ročníků je pravděpodobně to nebezpečí nejmenší. A současně je u nich největší ztráta, že do školy nechodí,“ míní. 

„Ale je tady velká míra nejistoty a nevylučuju, že se může ukázat, že to byla chyba a že se nám pandemie zase rozjede.“ 


Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.