Münich: Návrat školáků je hra ve stylu “zkusíme to a uvidíme”. Vláda neukázala data

pátek 13. listopadu 2020 ·

To, že vláda neukáže žádná čísla o šíření nákazy mezi dětmi, mě straší. Když chceme otevírat školy, měli bychom více testovat. Vláda by měla vysvětlit, proč najednou testuje méně, říká ekonom CERGE-EI Daniel Münich. Zavřené školy jsou extrémně drahým opatřením, málokdo si uvědomuje ty obrovské škody, protože to jsou náklady, které nejsou vidět, ty budou vidět až v budoucnosti, dodáváv rozhovoru pro DVTV. 




Celý rozhovor naleznete zde

5 komentářů:

Ivo řekl(a)...
13. listopadu 2020 v 7:51  

...a dopadne to megakatastrofou...

Pavel Doležel řekl(a)...
13. listopadu 2020 v 13:20  

Já úplně nevím, jak jinak by se to mělo dělat. Ta data podléhají velmi silnému vlivu "reject inference". "Co by, kdyby", v tomto typu experimentů zkrátka nefunguje. Je třeba vycházet ze znalostí virologů a epidemiologů a modelů šíření nákazy. Nic lepšího k dispozici nemáme - tedy pochopitelně kromě Keršlágera, elektrotechnika Münicha a armády internetových expertů na všechno. Oni někteří lidé, kteří přičuchli kdysi k matematice, se domnívají, že mají dostatečnou odbornost k revidování opatření přijatých týmem skutečných expertů. Ale není tomu tak. Data v ekonomii jsou úplně jiná, než data v biomedicíně, genetice a ta zase úplně jiná, než data v epidemiologii, nebo ve skóringu. Na každý typ dat se uplatňují úplně jiné metody a za úplně jiným účelem. Představa "ekonoma" Münicha, že když bude mít více dat, tak z nich vyvodí něco, co běžně provádí ekonometrickými metodami, je mylná. A součástí jeho odbornosti by mělo být i to, že si přesně tohoto omezení je vědom. Pan Lipmann má v tomto pravdu, že vzdělání je z velké části o hledání mezí. Ovšem hlavně svých vlastních.

mirek vaněk řekl(a)...
13. listopadu 2020 v 13:46  

Pan Doležel má pravdu. Jen jaksi memí mikde záruka, že data, která možná jsou(zatím není nikde vidět, že by byla, spíš je podezření, že nejsou) interpretují a zpracovávají odborníci. A ještě menší záruka je v tom, že tyto správné interpretace politici respektují a nedezinterpretují.(Kauza Maďar, Vojtěch kontra Babiš a comp.)Pokud by byla data věřejně přístupná, zmenší se prostor na dezinterpretaci a manipulaci.
Ředitel nemocnice není automaticky epidemiolog. Jsou zde kromě epidemiologických, také zdravotnická, ekonomická, politická aj. hlediska.

Seriozní by bylo, kromě málo konkrétních a dlouhých řečí pro veřejnost v médiích vydávat tiskovou zprávu, kde budou kroky seriozně v rámci možností zdůvodněny.
Občan věří politikovi, dokud neztratí důvěru. Každou dezinformací důvěra klesá a je třeba víc své kroky obhajovat. Teď už dosáhli stádia, že věří málokdo.

Data jsou potřeba. Nepotřebují(ba jsou přímo nežádoucí) je jen ovce jdoucí na porážku.

Jir řekl(a)...
13. listopadu 2020 v 21:12  

Zajímavé může být srovnání intervalů v USA s těmi našimi.
https://globalepidemics.org/wp-content/uploads/2020/07/pandemic_resilient_schools_briefing_7.19.20.pdf

Radek Sárközi řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 16:34  

Z této odpovědi Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že data o karanténách ve školách zpracována nemá...

https://www.pedagogicka-komora.cz/2020/11/ministerstvo-zdravotnictvi-pocet-skol-v.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.