Jiří Nádoba: Domácí úkol pro ministra Plagu. Co je třeba dotáhnout před otevřením škol

čtvrtek 12. listopadu 2020 ·

„Ministr zdravotnictví Blatný v pátek sliboval, že další postup v uvolňování bude řízen přehlednou a transparentní tabulkou, kterou je ve vládě ještě třeba dojednat. Ale ještě dřív, než tabulka vznikla, přichází další izolované opatření. Blatný a ministr školství Plaga ujišťují, že otevření škol je v této souvislosti promyšleným a systematickým krokem. Slibovaná tabulka má být domluvena do pátku a otevření prvních a druhých ročníků v ní podle ministrů už bude obsaženo,“ píše Jiří Nádoba pro Respekt. 


Nádoba také píše: 

Avízo směrem ke školám a rodičům tedy přichází dřív, aby se všichni mohli připravit. To je rozumné, ale z této logiky plyne, že místo zavřených škol by mělo být v balíku proticovidových opatření něco nového. I když obsah slibované tabulky (má fungovat jako pětirychlostní jízdní řád pro různé stupně ohrožení) není znám, ví se, že ještě několik týdnů bude platit nejhorší, pátý stupeň ohrožení. A tedy maximální sada opatření. 

Plaga v tomto kontextu zmiňuje výměnou za otevření škol apel na maximální nasazení režimu home-office ve firmách. To je ale jen doporučení, které firmy mohou pustit jedním uchem dovnitř a druhým ven. Zatím se tedy zdá, že otevřené školy jsou – podobně jako otevřená sportoviště – jen parciální výhrou jednoho ministra, který se ad hoc zbavuje jednoho nepopulárního opatření. Jak bude vypadat celek, nevíme. Uvidíme, zda se to dozvíme dřív, než školy otevřou. 


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Silvie A. řekl(a)...
12. listopadu 2020 v 15:04  

Blatný v pátek sliboval, že další postup v uvolňování bude

Proto přece byl neználek Blatný jmenován ministrem, aby mohl páchat takovéto nesmysly.

Ivo řekl(a)...
12. listopadu 2020 v 18:30  

.-(..oni páchají nesmysly všichni bez rozdílu. Názory odborníků nikoho nezajímají.

mirek vaněk řekl(a)...
13. listopadu 2020 v 13:49  

Domácí úkoly jsou přece nepřípustné. Takhle přetěžovat pana ministra.

Nowak řekl(a)...
13. listopadu 2020 v 21:25  

Dobrý článek, stojí za to číst celý.
Mj. se v něm píše: "Plaga si v této souvislosti stěžuje, že „náklady brždění“ epidemie odneslo enormně právě školství." Plaga si zřejmě neuvědomuje situaci ve zdravotnictví, ale i problémy majitelů restaurací, obchodů apod. Podobně se ale ozývají i z některých škol: stěžují si na nejistotu, nejasné perspektivy a nedocházá jim, že v nejistotě žijí dnes všechny profese.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.