PES ze školy prvňáky a druháky nevyžene. Nikdo ale neví, jaká je mezi dětmi virová nálož

čtvrtek 12. listopadu 2020 ·

Ministr zdravotnictví sice nepředstavil podrobnosti k otevírání dalších stupňů škol, jednu podstatnou informaci ale řekl. Podle jeho plánů by se za žádných okolností neměly první a druhé třídy základních škol zavírat ani v budoucnu. Ani v nejvyšším pátém stupni zaváděných opatření podle nového protiepidemického systému se zkratkou PES, který Ministerstvo zdravotnictví představí v pátek, se s uzavíráním prvních a druhých tříd ZŠ totiž nepočítá. Informuje Seznam Zprávy. 



Jan Blatný (fnbrno.cz)
„Moje největší obava je, aby se školy zase za nějakou chvíli plošně nezavřely, až se zjistí, že to je epidemicky neudržitelné,“ varuje ekonom z institutu CERGE-EI Filip Pertold. 

Jak už uvedl v komentáři pro Seznam Zprávy ekonom Daniel Münich, nikdo nemůže dobře vědět, jaká virová nálož mezi dětmi a dospívajícími v současné chvíli je. V září se totiž tyto skupiny posílaly v případě podezření na nákazu do karantény, ale už ne vždy na testy. 

Před brzkým uvolňováním opatření ostatně varoval minulý týden i Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky, na základě jehož analýz se vláda také rozhoduje. „Jeden ze závěrů, který budeme panu ministrovi navrhovat, je, že by se v těch stávajících opatřeních minimálně dalších 14 dnů nebo tři týdny mělo setrvat, aby virová nálož klesla, protože v tuto chvíli je tlak na nemocniční systém stále poměrně vysoký,“ řekl minulý týden ve středu na jednání poslaneckého Výboru pro zdravotnictví Dušek. Vláda si tak vybrala nejčasnější možný termín rozvolnění. 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Ivo řekl(a)...
12. listopadu 2020 v 9:46  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.