Jen roušky nepomohou, školy musí větrat. Podívejte se, jak se vir šíří po třídě

pondělí 23. listopadu 2020 ·

Prvňáci a druháci se vrátili do lavic a stejně jako na jaře musí dodržovat opatření proti šíření koronaviru. V přicházející zimě ale mohou některá z nich přinést komplikace. I v těch největších mrazech bude třeba alespoň o přestávkách vyvětrat veškerý vzduch ze tříd. Podle vědců právě toto vedle roušek pomůže omezit nákazu covidem ve školách. Ředitelé tak doporučují rodičům děti pořádně obléct. Online deník Aktuálně přináší modelový příklad šíření viru ve třídě. 


Nejsou-li zavedena žádná opatření, tedy nikdo nemá roušku a nevětrá se, může se od nakaženého učitele rozšířit nákaza až na 10 žáků. 

Mají-li všichni ve třídě nasazené roušky, ale ve třídě se nevětrá, může se od nakaženého učitele rozšířit nákaza na čtyři žáky. 

Při opatření, kdy se po každé vyučovací hodině vyvětrá a všichni mají nasazené roušky, hrozí přenos nákazy od učitele maximálně dvěma žákům. 


Celý text naleznete zde

11 komentářů:

Nowak řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 12:01  

Větrání je důležité - nevím, zda se dost zdůrazňuje, že větrání okny moc nepomůže - účinnější je průvan při otevřených oknech a dveřích. Nevím, zda se zcela vymění vzduch, ale důležitá je vlhkost vzduchu - o tom odborník nemluví, ale upozorňuje na to to v závěru článek, kde je simulace šíření viru v suché a vlhkém prostředí. Myslím, že roziko nákazy mezi dětmi je zde podceněno: žáci jsou blízko sebe, mluví na sebe, o přestávce křičí. Představa tichých žáčků a mluvícího učitele je velmi zjednodušená.

MM řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 13:18  

"Model" (ve skutečnosti jen grafické znázornění vyslovené teze) předpokládá permanentní průvan. Když se okna zavřou, mrak aerosolu začne znovu létat "špatně".
A i kdyby to platilo: Nějak mi z toho statisticky vychází, že během týdne až dvou se stejně nakazí všichni.

Mimochodem, znáte školu, kde se dá otevřít něco jiného než "ventilačky"? Velká okenní křídla nad nimi máme z bezpečnostních důvodů bez kliček. I kdyby je tam školník namontoval (a ředitel by logicky musel nařídit během přestávek v učebnách dozor), stejně by ně učitelky ze země nedosáhly.
Ale teorie je to pěkná.
A protože nejsme blázni, na dotazy médií či zřizovatele samozřejmě odpovídáme: "Ano, ano, větrání zajistíme, to není žádný problém."

Eva Adamová řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 15:10  

Opravdu úžaný výzkum, který zcela vynechal možnost nákazy učitele od mluvících žáků a nákazu žáků mezi sebou obvláště o přestávkách kdy si navzájem řvou do tváře ze vzdálenosti 20 cm. Jak uvádí kdosi už výše, při výskytu nakaženého žáka či učitele ve třídě je nákaza u poloviny přítomných téměř jistá.

Dana Nová řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 15:59  

Jsem dost skeptická. Dnes jsem se dozvěděla, že dva mí kolegové jdou do předčasného důchodu a dva zemřeli, jeden z toho na koronavirus.

Beny řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 17:23  

A co do toho započítat nakažené žáky? Testovat se nebudou, hádejte proč.

Média v televizi oficiálně přiznala, že se testuje málo. Cca 3x až 4x méně. Takže pokud je stejná koncentrace nakažených v populaci, tak není za včerejšek 1509 nakažených, ale minimálně 4 500 až 6 000.

Jana Maříková řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 17:46  

Vždycky jsem toužila učit v průvanu.

BP řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 18:18  

Já počítám, že nám to větrání možná vydrží za nouzového stavu do Vánoc a že asi zase přidají ty dva dny prázdnin navíc (21. - 22. 12.), protože se všichni ve školách nakazí a po Nověm roce se možná školy otevřou až po Velikonocích.

Eva Adamová řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 20:28  

Mlžení vlády ohledně indexu je šílené. Index podle "staré metodiky" vyšel pro dnešní den 67, načež byl střelhbitě přepočítán podle "metodiky nové" na potřebných 57. Bylo to naprosto nutné, když už se slíbilo otevírání obchodů od 30.11.,že?

Ještě někdo věříte, že si s tím nepohrávají, tak jak jim to vyhovuje?

Beny řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 20:38  

Jasně, že pohrávají. Ale ono nejde o žáky a školy. Jde hlavně o obchody narvané vánočním zbožím, které se musí prodat stůj co stůj.

MM řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 22:38  

Koukám, že to všichni chápeme správně. Školy se otevřít musí, protože předvánoční kšefty se musí hýbat. A když po Vánocích přijde třetí vlna, bude to naše vina, protože jsme blbě větrali.

Eva Adamová řekl(a)...
24. listopadu 2020 v 11:09  

"Školy se otevřít musí, protože předvánoční kšefty se musí hýbat."

My ve školách něco prodáváme? To, že se kvaltuje s otevřením obchodů chápu, jenže to si vláda měla uvědomit, že se kvaltovat bude, a proto měla být školská opatření v Psovi posunuta o stupeň níže a měla být sestavina jinak. Takto zcela nelogicky pouštíme všecno naráz v jednu dobu a nemůže to dopadnout jinak, než že se nám to vymstí. To, že 30.11. půjdou do škol žáci základních škol, otevřou se všechny obchody, a že středoškoláci nastoupí do škol o týden později, postrádá jakoukoliv logiku. Do jakékoliv opatrnosti to má setsakramenstky daleko.

A je potřeba si uvědomit, že při přesunu do čtverky nesplňovaly podmínku dva kraje, teď při přesunu do trojky už tu podmínku nesplňuje krajů deset. To opravdu ministerstvo zdravotnictví nedohlédne za hranice Prahy a Středočeského kraje, které jako jediné sráží index pod 60?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.