Škola za časů korony? Pro Finsko žádný problém, žáci téměř nepoužívali papír už před covidem

čtvrtek 8. října 2020 ·

V Evropě se zhoršuje situace ohledně koronaviru a s tím přicházejí v platnost různá nařízení. Jedním z těch diskutovaných je i omezení školní docházky. Pozitivní zkušenost má s on-line výukou Finsko, a to proto, že do digitalizace již léta investuje. Jak si vede v porovnání s Českem, čím může jít příkladem? Lidovky upozorňují na reportáž týdeníku Die Zeit. 



Marjaana Ajanto (linkedin.com)
Například software Wilma, který mají studenti ve školním notebooku, slouží ke komunikaci mezi žáky, rodiči a učiteli. Učitel tak nemusí každému z žáku či rodičů zvlášť volat či psát emaily, ale pro všechno existuje jednotná platforma, kde jsou oddělené „místnosti“ pro komunikaci, uvádí Die Zeit. 

Aplikace umožňuje zaznamenávat docházku, známky žáků, jednotně nahrávat zadání i řešení domácích úkolů. Tento přístup usnadňuje výuku jak žákům, tak učitelům. Žáci si nemusí nosit na všechno zvláštní sešity, učebnice a další pomůcky, ale stačí jim jejich notebook... „Myslím, že mým studentům toho přes dobu koronakrize moc nechybělo,“ říká finská učitelka Marjaana Ajanto. Všechny hodiny přesunula na online platformu a v komunikaci pokračovala přes aplikaci Wilma. Zdůraznila, že po dobu online výuky se ještě více soustředila na zpětnou vazbu od žáků a obou rodičů. 

Problém, před kterým finská učitelka varuje, je, že rodič začne při homeschoolingu suplovat roli učitele. Řešením výuky nesmí být to, že učitel zadá cvičení v učebnici a rodiče je s dětmi vyplní. „Tady ve Finsku platí: rodič není učitel. Výuka je v kompetenci školy a nese za ní odpovědnost příslušný kantor,“ říká pro Die Zeit.


Celý text naleznete zde
Reportáž Die Zeit naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.