Primářka Hana Roháčová: Neděsme lidi, covid zvládáme

sobota 24. října 2020 ·

„Že by došlo k náhlému zahlcení celého systému, to nepředpokládáme. Pokud by čísla hospitalizovaných rostla do desítek tisíců, jak jsme sledovali v jiných státech, tak by problém mohl nastat. Nechci ale nikoho dopředu děsit, protože náš systém je velmi dobře propracovaný. Nemá žádný smysl strašit lidi tím, že budeme dopředu říkat, že to nezvládneme. To je zcela kontraproduktivní,“ říká primářka infekčního oddělení nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová v rozhovoru pro Právo. 


Hana Roháčová (bulovka.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Mnohá děsivá proroctví jsme už ale slyšeli, ministr vnitra Jan Hamáček například mluvil o mrazácích na mrtvoly, evoluční biolog Jaroslav Flégr prorokuje desítky tisíců mrtvých. 

Nechci se vyjadřovat o osobnostech, které si teď užívají slávu. Musíme vycházet z reálné situace, a my, kteří se o pacienty s covidem staráme, víme, o co jde, a maximálně se snažíme, aby se situace zvládla. Jestli chce někdo děsit národ, tak nevím, co to má mít za efekt. Lidé se stejně chovají podle toho, co jim je doporučeno, aspoň doufám. Část populace je ale úplně vyděšená a tyhle informace mohou ovlivnit její psychické zdraví, což není správné. Já bych takovým zprávám vůbec nepopřávala sluchu. 

Proč jsou v ČR tak vysoká čísla nakažených i hospitalizovaných? 

To se velmi špatně hodnotí, proč to zrovna u nás teď takhle vyběhlo. Na jaře se zase říkalo, proč toho u nás máme tak málo. Jestli proto, že jsme imunní, očkovaní, nebo víc živení. Zkoumá se, jestli v tom hraje roli genetika, nebo další faktory, včetně společenských. Ale ukazuje se, že to tak zřejmě není. 

Virus v populaci byl, pak nastalo letní období, lidé odjeli, byli víc venku, kontaktů bylo méně. Teď se lidé vrátili z dovolených, do práce, děti šly do školy. Kdybychom tu veškerý život zarazili už v září, to by lidé určitě neskousli. Říci, že se v září děti nevrátí do školy, by bylo také špatně, protože v tu dobu se ještě nic nedělo. Proč se to zrovna teď u nás tak rychle šíří? Myslím, že je to zkrátka proto, že jsme součástí přírody. Můžeme spekulovat o tom, že jsme něco měli v létě udělat jinak, ale nejsem si úplně jistá, zdali to máme teď řešit. 


Celý rozhovor naleznete v Právu

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
24. října 2020 v 10:35  

Data žádné. Argumenty žádné.

Uklidňující projev.
"Lidé se stejně chovají podle toho, co jim je doporučeno, aspoň doufám."

Doufat může. Asi stejně jako se školští experti domnívají, že žáci se chovají podle toho, co je jim doporučeno.

Ano, panika ničemu neprospěje. Ale problém je třeba řešit. A problém tady je.
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Anonymní řekl(a)...
24. října 2020 v 17:59  

Neděsme lidi? Někteří se ani vyděsit nedají. Nedodržují totiž žádná hygienická opatření. 10% to ignoruje úplně.

Josef Soukal řekl(a)...
25. října 2020 v 7:51  

Výjimečně se sem vracím, ale tenhle aktuální rozhovor je důležitý:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/v-cesku-je-milion-nakazenych-vydechneme-si-az-v-unoru-rika-vedec-sery-125811#dop_ab_variant=0&dop_req_id=BJGPmJxgDKU-202010250642&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Silvie A. řekl(a)...
25. října 2020 v 10:14  

Jenom blázen si může myslet, že prosbami přiměje popírače a statečné protivládní rebely k nošení roušek. Babiš a Hamáček nejspíš nejsou blázni a musí vědět, že jejich bezzubé počínání (nulové represe proti popíračům) vede k prohlubování pandemie. Proč to dělají?

Přesněji: proč schválně NIC nedělají?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.