Petra Andrýsková: Jak vybrat techniku pro vzdělávání na dálku

sobota 17. října 2020 ·

Výběr počítače a jeho příslušenství není radno podcenit: dá se očekávat, že používání technologií ve vzdělávání bude nabývat na důležitosti, a to nejen v době pandemie. Správný výběr přitom dokáže ovlivnit kvalitu výuky a soustředěnost všech účastníků. S dobře vybranou a nastavenou technikou se může učitel během online lekcí soustředit čistě na předávání informací žákům a stejně tak žáci nebudou rozptylováni technikou a mohou lépe přijímat nové poznatky. 


Základem výbavy je kvalitní a funkční notebook nebo tablet, který umožní jak konferenční komunikaci s ostatními, tak práci v textových, tabulkových či jiných editorech. Notebooky a tablety využívané pro výuku na dálku nemusí patřit mezi ty nejvýkonnější, je ale třeba, abyste si při výběru pohlídali tyto vlastnosti: 

- Operační systém: Počítač by měl být vybavený operačním systémem. Ten se v základu volí podle toho, zda bude PC využíváno na straně školy, nebo doma (např. Windows 10 Home pro domácí použití na 1 počítač, Windows 10 Professional nebo Windows 10 S). 

- Kapacita paměti: Tento parametr určuje, jak velký objem dat umí notebook v jednu chvíli zpracovat. Dostatečná kapacita paměti zajišťuje rychlé a bezproblémové fungování programů. Pro vzdělávání byste si měli vystačit s kapacitou od 8 GB do 16 GB. 

- Dostatečné úložiště: Uživatel také potřebuje mít dostatek úložného prostor na pevném disku. Zvažte, kolik GB dat potřebujete na počítači uchovávat. V budoucnu si vždy budete moct přikoupit příslušenství na ukládání dat (externí nebo pevné disky, flash disky atd.). 

- Česká klávesnice a numerická klávesnice: Při nákupech na internetu se vám může stát, že narazíte na počítač, který nemá popsanou klávesnici českými znaky, což by mohlo způsobit problémy při psaní slov s háčky a čárkami. Menší modely notebooků také nemívají numerickou klávesnici, kterou oceníte při výpočtu matematických nebo fyzikálních příkladů. 

- Webkamera, reproduktory a mikrofon: Notebook by měl být vybavený všemi těmito prvky, aby umožňoval komunikaci s ostatními během synchronní výuky. 

- Velikost displeje: Tablety jsou snadno přenosné a praktické, pro pohodlnou a přehlednou práci se ale častěji volí spíš notebooky, které mají větší úhlopříčku. Na notebooku tak můžete například pracovat ve dvou nebo více oknech zaráz. 

- Software: Každá škola může mít jiné požadavky, základem softwarové výbavy každého počítače ale často bývá balíček programů Microsoft 365. Součástí je mimo jiné možnost pracovat v textovém editoru Word, vytvářet tabulky v Excelu nebo tvořit prezentace v PowerPointu. Tento balíček s licencí se dá dokoupit také zvlášť, pokud není součástí notebooku už při jeho koupi. 

Pokud zvolíte vhodný přístroj, budete potřebovat jen minimum dalšího příslušenství. Jestli ale vlastníte starší notebook, který některý z těchto požadavků nesplňuje, nemusíte ihned sahat po novém. Stačí dokoupit vhodné příslušenství, jež chybějící funkce nahradí. 


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
17. října 2020 v 9:48  

Technika na dálku se vybírá?
O ni se žebrá...

Jir řekl(a)...
17. října 2020 v 17:10  

Trochu hodně pozdě na takové úvahy.

Janek Wagner řekl(a)...
18. října 2020 v 11:22  

Článek je neuvěřitelně diletantský blábol.

Michal Komárek řekl(a)...
18. října 2020 v 12:00  

Nějaký argument, pane Wagnere?

Eva Adamová řekl(a)...
18. října 2020 v 12:11  

Pan Wagner má pravdu, je to slátanina, která nikomu a ničemu nepomůže. Mně stačilo třeba toto "Windows 10 Professional nebo Windows 10 S", abych to napoprvé ani nedočetla dokonce. Tuší vůbec autorka, jaký je mezi těmito operačními systémy nebetyčný rozdíl?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.