Ředitel školy: Distanční výuku si nepřejeme. Online svět není náš svět.

pondělí 28. září 2020 ·

„V tuto chvíli máme deset pozitivně testovaných – čtyři děti a šest zaměstnanců – a myslím, že nebýt toho, že roušky nesundaváme ani v kabinetě, už bychom měli zavřeno. A to nechce nikdo z nás. My jako škola jsme na distanční výuku připraveni, ale nepřejeme si ji. Online svět není náš svět. A rodiče jsou na tom myslím podobně. Ze stejného důvodu jsme neuposlechli ani doporučení ministra zdravotnictví vyhlásit v pátek ředitelské volno. Vím, že by mnohé děti skončily na hlídání u prarodičů, tedy u skupiny, kterou chceme nejvíce chránit,“ píše ředitel základní školy Jiří Vymětal pro EDUzín. 


Jiří Vymetal (upol.cz)
Vymětal také píše:

Samozřejmě, že mít několik hodin denně roušku na puse není nic příjemného. Snažíme se to dětem i učitelům co nejvíce usnadnit. Zřídili jsme narychlo dvě venkovní třídy – přestěhovali jsme ven lavice i židličky a nakupuju další zahradní lavičky, aby většina tříd mohla trávit část dne venku. Velké přestávky před školou jsou samozřejmostí. Zatím to bylo díky hezkému počasí vyloženě fajn, snad to ještě chvíli vydrží. Dětem díky této době vracíme přírodu i v družině, badatelských hodinách přírodovědy a prvouky, ve čtenářských dílnách, na které chodíme ven. Také teď hodně jezdíme na exkurze. 

Co situaci komplikuje, jsou nelogičnosti, které obsahuje nařízení ministerstva zdravotnictví. Ve třídách mají děti mít roušky, ale na hudební výchovu nebo tělocvik si je mohou sundat. I s tím se na mě někdy rodiče obracejí, ale říkám jim, že je to prostě nařízení a nic s tím nezmůžeme. U nás to řešíme tak, že na tělocvik chodíme ven – ale je mi jasné, že to pro školy, které nemají nedaleko louku nebo fotbalové hřiště tak jako my, nemusí být tak snadné... 

A tak mi všechny ty naše děti a všichni učitelé připadnou nesmírně stateční, že to s takovou noblesou a samozřejmostí zvládají, i když možná bojují tak jako ostatní s myšlenkou, jestli to je vůbec k něčemu, i když bojují s tím, že se jim špatně dýchá, že se potí a že je možná večer bude zase bolet hlava. Ale nic víc pro chronicky nemocné spolužáky, nebo pro to, aby škola dál mohla fungovat, teď opravdu udělat nemůžeme. A za to si rodiče, děti i učitelé zaslouží velké poděkování. 


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
28. září 2020 v 10:42  

Svět se zbláznil.

"Online svět není náš svět" na stránkách EDuInské tiskoviny.

Petr Portwyn řekl(a)...
28. září 2020 v 10:53  

Pan Vaněk
A dokonce i děkují učitelům :oD

fandamoudry řekl(a)...
28. září 2020 v 11:18  

Tak HV+TV bude na přechodnou dobu zrušena. Dozajista to pan ředitel využije na posílení cizího jazyka, českého jazyka, matematiky,..Učitelé TV a HV to rádi s žáky procvičí. Bolesti hlavy žáků však nepřeceňujme. Prezenční výuku preferujeme všichni, distanční vyučování však nezavrhujme. Primární ochranu zaslouží učitelé, bez nich školu nikdo nerozjede. Tedy maximální možnou ochranu pro učitele zajísti vstřícný zřizovatel a škola formou respirátorů FFP3.

Tajný Učitel řekl(a)...
28. září 2020 v 11:36  

"Online svět není náš svět." Souhlasím. Ale je o krapet lepší než žádný kontakt se žáky.

rváčkazvesela řekl(a)...
28. září 2020 v 13:31  

Jenže téměř všichni žáci online JSOU...
Nevidím kolem sebe nic jiného než mladé s mobilem.
A teď Babiš raď :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.