Ken Robinson: Všechny děti mají mimořádné nadání a my dospělí jím nemilosrdně mrháme

neděle 20. září 2020 ·

Všechny děti mají mimořádné nadání a my dospělí jím nemilosrdně mrháme, řekl spisovatel a pedagog Ken Robinson na úvod své přednášky na konferenci TED v roce 2006. Jeho řeč se okamžitě stala tak populární, že ji žádný řečník TEDu dodnes nepřekonal. Záznam z ní byl přeložen do 62 jazyků a eviduje k dnešnímu dni téměř 70 milionů zhlédnutí. Neúnavný propagátor nutnosti revoluce ve vzdělávání koncem srpna zemřel. Jeho odkaz připomíná EDUzín. 


Ken Robinson (wikipedia.org)
Vzděláváním tak, jak dnes vypadá, zbavujeme lidi jejich tvůrčích schopností, říká natvrdo britský pedagog a spisovatel. Každý vzdělávací systém na Zemi má stejnou hierarchii předmětů – na vrcholu je matematika a jazyk, pak humanitní předměty, a úplně dole je umění. “Na téhle planetě neexistuje vzdělávací systém, který by každý den vedl děti k tanci tak, jako je vede k matematice,” říká Robinson. Podle něj je přitom tanec stejně důležitý jako matematika. „Všichni máme těla, nebo ne?“ ptá se. „Jak děti vyrůstají, začínáme je postupně vzdělávat od pasu nahoru. A pak se zaměříme na jejich hlavy. A více na jednu polovinu. Vypadá to, že smyslem vzdělávání je produkovat univerzitní profesory. Ti žijí ve svých hlavách a svá těla používají jen k tomu, aby je dopravila na poradu.“ 

“Kreativita je ve vzdělávání stejně důležitá jako gramotnost a měli bychom k ní přistupovat se stejnou vážností,” upozorňuje Robinson a zmiňuje ještě jeden jev, který ukazuje na nutnost změny. Tituly ztrácejí hodnotu, dochází k procesu „akademické inflace“. Je načase změnit pohled na inteligenci. „Přemýšlíme vizuálně, zvukově, abstraktně, pohybově. Mozek není rozdělen přihrádkami. Naopak, kreativita se většinou uskutečňuje prostřednictvím souhry různých disciplín a jejich odlišných pohledů na věc,“ říká Ken Robinson. 


Celý text a záznam citované přednášky naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
21. září 2020 v 7:24  

14 let měly tyto názory na to, aby zvítězily. Proč se tak nestalo? Že by životní podmínky těmto ideálům nepřály?
Že by tanec na průměrné úrovni nikoho neuživil? Že by umění přežít nebyla až taková sranda? Kde je jádro pudla?

MM řekl(a)...
21. září 2020 v 7:52  

Pane Vaňku, copak vaším snem není školství produkující statisíce tanečníků, hráčů na okarínu, youtuberů nebo tvůrců origami?
Nejste nějaký zkostnatělý?

Pan Robinson je jistě brilantní řečník a pohotový bavič. Stačí jednoduchá teze "Všechno je špatně" a udělat z toho standup. Jak málo stačí, aby se někdo v této mediální době stal legendou...

Unknown řekl(a)...
21. září 2020 v 14:14  

Pan Robinson byl brilantní řečník a pohotový bavič a měl v mnohém pravdu. Rajtování na matematice, jazycích a na řadě naukových předmětů je kontraproduktivní.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.