„Nestůjte dítěti za zadkem,“ radí psycholog. Jak sebe i děti připravit na návrat do škol?

pondělí 3. srpna 2020 ·

Některé děti se do školy vrátí po dlouhých pěti měsících. „Myslím, že je není třeba nijak speciálně připravovat, i obyčejné dva měsíce prázdnin děti vyvedou z míry. Letos bude navíc výhoda, že se řada dětí bude do školy víc těšit, na kamarády i na paní učitelku,“ uvažuje dětský psycholog Václav Mertin v Ranním interview Radiožurnálu.



Případnou krátkodobou výuku z domova podle něj děti přežijí ve zdraví. „Pokud by to ale mělo být delší dobu, musíme hledat jiné možnosti, jak dětem dopřát, aby se s vrstevníky mohly setkávat,“ zdůrazňuje Václav Mertin.

Je podle něj také třeba, aby rodiče a školy mysleli na to, jak v případě výuky na dálku podpořit samostatnou práci dítěte. „Pokud mu stále stojíme za zadkem, znervózňujeme ho,“ upozorňuje psycholog.


Celý text a audio naleznete zde

6 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
3. srpna 2020 v 19:37  

Země šťastných rodin a šťastných psychologů, toť země česká a moravskoslezská.

Unknown řekl(a)...
3. srpna 2020 v 21:11  

„Pokud mu (dítěti) stále stojíme za zadkem, znervózňujeme ho.“

Ono se tak i blbě učí. Nejlepší je učit zepředu. Dítě nás tak nejen slyší, ale dokonce i vidí. Přiznávám, že někteří učitelé jsou tím značně znevýhodněni. Část mladých a krásných učitelek je tak dost neoprávněn zvýhodněna.

Pak doktor Mertin je boží. Když se nevím rady, vždy mi pomohou jeho rady.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2020 v 21:20  

Unknown 1

Všichni víme, že i to, že nás žáci slyší a vidí je pořád málo. Musí nás vnímat všemi smysly. Tedy i čichem, hmatem, chuťovými pohárky,...Pozor však na obvinění z pedofilie.

Unknown 2

Unknown řekl(a)...
4. srpna 2020 v 0:39  

Ano, multisenzoriální přístup při výuce především. Občas jsem míval problém při výběru vhodné kolínské, ale od doby, kdy se začaly používat ty strašné roušky, je to už jedno. Žáci už na různé vůně již nereagují. Pak přišla online výuka. To byla děsná doba. No, snad se to od září trochu zlepší.

Unknown řekl(a)...
4. srpna 2020 v 0:59  

Pro učitele je vhodná zejména kolínská voda neboli Eau de Cologne (EdC) nebo lidově kolínská, neb jest osvěžující a má lehkou vůni, která obsahuje 3–5 % vonné kompozice rozpuštěné v cca 70% lihu. Tuto kategorii vůní tradičně charakterizuje čerstvá a svěží vůně s ovocným aroma oblíbená zejména u žákyň. Mezi složkami se nejčastěji objevují citrusové oleje, pačuli či neroli.
Doporučuji značky: Happy for Men (pro starší učitele), Wood and Spice (pro učitele přírodopisu), Michael Jordan (pro mladé elévy) a především Freshman (zejména při nástupu do školy v pondělí).

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2020 v 8:56  

Unknown 1

Jo, zapomněl jsem na telepatii. Ta je mnohem a mnohem efektivnější něž všechny možné metody a formy práce. Je tedy evidentní, že učitelé mají ještě na čem pracovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.