Na vysněnou školu se dostane méně dětí

neděle 9. srpna 2020 ·

Míst na středních školách je sice dost, na těch nejvíce žádaných se však zvýší konkurence, protože do věku středoškoláků dospěly populačně silné ročníky. Střední školy budou muset absorbovat demografický nárůst. Zatímco v roce 2003 se narodilo asi 94 tisíc dětí a v letošním nástupním ročníku 2004 celkem 98 tisíc, o tři roky později už 115 tisíc a v roce 2008 dokonce 120 tisíc dětí. Reportáž přináší Seznam Zprávy.



Problémem však není kapacita jako taková, zvlášť učňovské a i některé maturitní obory nikdy třídy kompletně nenaplní. Obrovský přetlak ale čeká samozřejmě gymnázia a celkově obory všeobecného zaměření, například pedagogické školy...

Míst na maturitních a obecně žádaných oborech prostě ubyde, a to ve všech krajích. Třeba ten Jihomoravský do budoucna počítá s navýšením kapacit na středních školách, ale stejně je jasné, že konkurence o ty nejvyhledávanější obory vzroste...

České střední školství musí do budoucna vyřešit zásadní problém. Tím je prostupnost studijních cest. Vzdělávací systém totiž i dnes funguje stejně jako před 50 a více lety. Dítě si na konci povinné školní docházky vybere obor a stupeň vzdělání, a ten buď vystuduje, nebo nevystuduje. Změna je obtížná a školy s ní nepočítají.

Proto je také největší zájem o školy, které nabízejí největší možnosti – tedy gymnázia, lycea a všeobecnější programy. Ty totiž nabízejí i do budoucna volnost výběru. Zlínský kraj se chystá takovou reálnou školu s různými vzdělávacími cestami dětem nabídnout už v roce 2021. Rozhodující ale bude, jestli tento způsob vzdělávání přebere celé školství, nebo zůstane realitou jen několika málo škol.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
9. srpna 2020 v 9:17  

Za našich mladých let chtěla většina z nás být kosmonautem a zlý režim nám to neumožnil.
Dnes režim podporuje třičtvrtiny obyvatelstva k maturitě a pořád je to málo. Dokud nebude každý vysokoškolák, tak nebudou někteří spokojeni. Navrhuji zavést Vysoké školy učebních oborů a tím zvýšit spokojenost zakomplexovaných. Jen MUDr se bude cítit dotčen, když mu topení přijde opravit doktor instalatérských věd čí uklidit místo manažerky úklidu bakalářka hygieny.

laimes řekl(a)...
9. srpna 2020 v 14:19  

u nás uklízela mudr z ukrajiny a dvě učitelky

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.