Kašlající dítě ve škole? Nemá tam co dělat, vysvětluje ředitel

středa 26. srpna 2020 ·

„Jsou učitelé, kteří se bojí, ale nevím o žádném, který by oznámil, že nenastoupí. Pokud taková situace nastane, je možné učiteli nabídnout práci z domova. Pokud to možné není, měl by si vzít nemocenskou,“ říká ředitel školy Michal Černý v rozhovoru pro Seznam Zprávy.




Výběr z nejzajímavějších odpovědí: 

13:13 - Jak budou probíhat kontroly dětí, že jsou zdravé? 

Pro nás už to není nové, tuto situaci už známe z jara. Máme dálkové teploměry na měření teploty. Pokud dítě kýchne, můžeme rodiči říci: „Maminko/tatínku, je nám líto, ale vezměte si dítě domů.“ Pokud rodič není, je ve škole marodka, kam se dítě pod dozorem zavře, a zavolají se rodiče, ať si pro něj přijedou. Nemocné dítě nemá ve škole co dělat a nejde pouze o koronavirus. To platí i například u chřipky.

17:51 - Pokud má rodič horečky, může nechat dítě z preventivních důvodů doma a nechat jej učit se na dálku? 

Já určitě z těchto důvodů dítě omluvím, stejně i v případě, že se rodiče obávají koronaviru. Nevidím v tom problém.

2:30 - Jste pro míchání žáků z různých tříd? 

Míchání dětí je velký problém. Každá škola hledá cestu a nejde jen o družinu, jde například o zájmové předměty. Manuál píše, že škola má situaci řešit podle podmínek školy. My to řešíme tak, že by se mohly spojit třídy jednoho oddělení, ale nemělo by se to už dále měnit. Nemělo by to být tak, že se během týdně prostřídají žáci ze všech tříd, to už pak ztrácí smysl.

32:21 - Máte připravený krizový plán pro situaci, kdyby vypadla většina učitelů? 

Nejsem věřící, ale v rámci svých ateistických možností se modlím, aby k tomu nedošlo. Učitelům jsem nabídl, že jim koupíme respirátory. Zatím si ale o ně nikdo neřekl.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

Ivo řekl(a)...
27. srpna 2020 v 6:03  

... v tom případě tam nemá co dělat ani kašlající kantor, zástupce Ř. a samotný Ř!!
Na podzim řádí virózy obecně každý rok. Jak rozpoznáte kdo je a není nakažený? Pochybuji, že by se provádělo testování na COVID u deseti-milionového národa každý den :-)

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2020 v 21:55  

A jak pan ředitel pozná u žáka alergii třeba na prach,...? To se může stát. Měl by to nechat na pediatrech, protože jinak se může dostat do pěkného průšvihu. Taky je pravdou, že mnohé děti z koronavirem nemají ani zvýšenou teplotu. Ty respirátory by měl v hojném počtu koupit pro všechny kantory. Taková prázdná sborovna se rovná uzavření školy. Možná má pan Černý ale něco v záloze. Třeba armádu.

Ivo řekl(a)...
29. srpna 2020 v 6:35  

Vážený neznámý - manager jedná podle svého uvážení a většinou podle "svévole". Má neomezenou moc, tudíž jasně, že nepozná, ale bude konat... JAK, TO VÁM NEMUSÍM DLOUHOSÁHLE POPISOVAT!
A k těm "ty respirátory "BY MĚL"koupit..."a z čeho, když není ta tužky, pravítka ani na noťasy??!! V hojném počtu budou leda promoření všichni kantoři, protože chybí termokamery, které odhalí problém u vchodu budovy...Důležitější než lidi je zákup děl, BVP, griprnů a různé mise.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.