Petr Honzejk: Český vynález: Populistická epidemiologie

středa 26. srpna 2020 ·

„Role experta a politik a musí být ve zdravě fungující zemi striktně oddělené. Bohužel v našich podmínkách to neplatí. Experti jsou stále více tlačeni, aby uvažovali "politicky", tedy vycházeli vstříc atmosféře ve společnosti. Viděli jsme to minulý týden, kdy odborný tým epidemiologů na ministerstvu zdravotnictví došel k závěru, že by bylo dobré, aby se nosily roušky i v obchodech a ve školách, což se nepotkalo s náladou veřejnosti,“ píše Petr Honzejk pro Hospodářské noviny.



Petr Honzejk (twitter.com)
Honzejk také píše: 

Normální by bylo, kdyby za této situace politici řekli: "Díky, milí epidemiologové, respektujeme, že vaše stanovisko je takové, jaké je. Ale my jsme se rozhodli, že opatření, která navrhujete, by byla příliš komplikovaná, takže to zatím riskneme bez roušek a bereme za to plnou odpovědnost." Jenže místo toho se Andrej Babiš a Adam Vojtěch vrhli na experty a začali tvrdit, že měli "špatný názor". Jako obětního beránka zvolili epidemiologa Rastislava Maďara (asi proto, že byl zrovna v cizině a nemohl bezprostředně reagovat), nakydali na něj, co mohli, takže nakonec znechuceně ve funkci skončil...

To, k čemu nyní směřujeme, trochu připomíná vědecké bádání v Sovětském svazu, kdy především ve společenských vědách vycházely vědcům zpravidla takové výsledky, jaké si přála komunistická strana. U nás teď mají zřejmě vycházet epidemiologům takové výsledky a taková doporučení, jaké si přeje veřejnost. Respektive populistická vláda, která veřejnosti před volbami odezírá ze rtů.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.