František Dobšík: Učitelé jsou v první linii. Chceme testy zdarma a zásobu roušek

pondělí 10. srpna 2020 ·

„Dá se očekávat, že nás čeká na podzim opět povinnost nošení roušek. Pro učitele by tedy měly být zajištěné ty profesionálního charakteru, ne že si je zase budeme šít doma. Samozřejmě by bylo ideální, kdyby učitelé byli označeni za skupinu v první linii a mohli se nechat testovat zdarma, aby to nebylo na jejich náklady. Pan ministr o tom na jaře s námi nebo zástupci zaměstnavatelů žádnou diskuzi nevedl, tak uvidíme, ještě máme chvilku času, jestli je ochoten sociálním partnerům naslouchat, co je v terénu možné a nemožné“, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf školských odborů František Dobšík.



František Dobšík (repro ČT)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Je podle vás cestou k ochraně učitelů, aby roušky byly povinné i ve třídě? Protože ministr školství i epidemiolog Maďar mluvili zatím o povinnosti nošení roušek pouze ve společných prostorách škol, a to jen v případě zvýšeného epidemiologického rizika v určitém okresu. 

Není cílem nikoho, abychom se navzájem strašili. Až ale problém na nějaké škole nastane, tak jeho řešení bude velmi komplikované. Chápu, že eliminovat všechna rizika dopředu je velmi, velmi obtížné. A asi je nepředstavitelné, aby žáci i učitelé byli celý den v rouškách. Takhle ale jdeme od září do určitého rizika, a je otázka, jestli se ho podaří co nejvíce snížit.

Jak vidíte tedy fungování škol od září? 

Sám v sobě podporuji realistický optimismus. Nezbyde nám prostě nic jiného, než si se všemi problémy poradit.


Celý rozhovoru naleznete zde

5 komentářů:

laimes řekl(a)...
10. srpna 2020 v 8:25  

"já su tak ščastnéj,moc ščastnej ! "
že jsem již, byť v chudém invalidním, ale přece jen důchodu......

Tomáš Barták řekl(a)...
10. srpna 2020 v 14:22  

Pane Dobšíku, co udělají odbory, když stát nechá školy na holičkách?

Anonymní řekl(a)...
10. srpna 2020 v 18:36  

Vůbec jsem netušil, že odbory ve školství existují.

Nowak řekl(a)...
10. srpna 2020 v 19:11  

Roušky: Aby bylo jasno,tak běžné roušky chrání ty druhé. Tedy učitel, který má roušku není chráněný proti nákazae od žáků, kteří roušku nemají. (Nakonec nějaku nákazu od žáků jsme snad slízli všichni, mnozí s trvalým dopadem.) A testovat učitele je jistě záhodno! Že žáci (děti) nemohou virus chytnout, je nejisté tvrzení.

Anonymní řekl(a)...
10. srpna 2020 v 19:33  

Nowak

Určující je dávka viru, kterou přijmete. Ony ty kapénky jsou právě ta velká dávka, u aerosolu na Vás někdo musí mluvit z 50 cm trochu déle. Je pravdou, že tvoje rouška částečně chrání mě, moje rouška tebe". Nejlepší je samozřejmě respirátor vyšší kvality. Musíte si však sčítat hodiny a minuty jeho použití. Umývání rukou a větrání při mínus 20 stupních C. neřeší vůbec nic. Tak aspoň ty kapénky, aspoň něco. Roušky ani respirátory neberu jako omezování osobní svobody, ale jako ochranu sebe a okolí. Švédskou levičáckou rudozelenou cestu neberu ani ve snu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.