Dobří učitelé odchází z Prahy. Nemají šanci pořídit si bydlení, říká ředitelka asociace Schejbalová

úterý 11. srpna 2020 ·

„Je pravda, že v posledních letech se platy ve školství zvyšovaly a dosáhly už docela slušné úrovně. Problém je v tom, že reforma financování má srovnat platy v jednotlivých regionech, ale v těch je různá životní úroveň,“ vysvětluje v rozhovoru pro Český rozhlas Plus Renata Schejbalová, ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií.



Renata Schejbalová (repro ČT)
S odlivem kvalitních pedagogů z hlavního města má ředitelka osobní zkušenost. „I na naší škole se v minulých letech stalo, že dobří učitelé se vrátili do svého rodného místa, protože v Praze neměli vůbec šanci pořídit si bydlení,“ říká Schejbalová.

 U odborností jako fyzika nebo chemie je navíc pro absolventy mnohem zajímavější zůstat na fakultě a věnovat se vědecké činnosti, tvrdí. „Třeba z pražského matfyzu tak vychází ročně tři čtyři učitelé fyziky a ti nemůžou pokrýt poptávku,“ říká.

Nedostatek kantorů některých předmětů tak často vede k provizorní výuce neaprobovanými pedagogy na základních školách. „Takový učitel často nedokáže děti podchytit a to se potom vleče dál,“ upozorňuje ředitelka.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

Ivo řekl(a)...
11. srpna 2020 v 5:20  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.