Češi se covidu bojí čím dál méně. Za klesající obavou stojí relativně nízké počty zemřelých

sobota 8. srpna 2020 ·

Plné bary, protesty proti restrikcím na severní Moravě, demonstrace hudebníků v Praze za návrat větších koncertů. V poslední době přibývá viditelných důkazů, že Češi už nechtějí žít ve strachu z covidu-19. Potvrzují to i data z průzkumů veřejného mínění. Včetně červencové průřezové studie, kterou z nich zpracoval sociolog Jan Herzmann a kterou mají Hospodářské noviny k dispozici.



"V současné době jsou průběhy nemoci poměrně málo závažné, v mnoha případech bezpříznakové. Takže obava z choroby není tak intenzivní. Naopak je postupně nahrazována ekonomickou obavou," říká Herzmann. Tedy především strachem o živobytí.

Za tím, že se Češi koronaviru nebojí tolik jako na začátku pandemie, podle sociologa Herzmanna stojí fakt, že tu ve srovnání s jinými zeměmi bylo méně obětí a těžkých případů. Relativně nízké počty zemřelých a pa­cientů vyžadujících intenzivní péči se zatím drží i přes nárůst nakažených z posledních týdnů. V nemocnicích aktuálně leží 121 lidí. Za celý červenec lékaři hospitalizovali 237 pacientů, nákaza měla těžký průběh u 33 z nich.

Herzmann se domnívá, že pokles obav z nákazy může usnadnit její šíření, protože část lidí přestává být obezřetná.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
9. srpna 2020 v 14:11  

češi pochopili že se s tím nedá nic moc děat,akorát mýt si furt ruce,nosit brejle a sedět na zadku doma =nelozit na diskošky a swingerspárty a nejezdit do jugošky...
stačilo pár žlutách vlaků na jadran a máme tu další vlnu a až dorazí ukro- pracující tak se to teprv rozjede

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.