Filip Pertold: Česko zamrzlé ve století španělské chřipky. Bez dat a kvalitních úředníků se epidemie ani stát řídit nedají

sobota 8. srpna 2020 ·

„Veřejnost je právem rozhořčena a občané, kteří jsou omezováni lokálními hygienickými opatřeními či naopak pozdními reakcemi na jednotlivá ohniska, mají často pocit nespravedlnosti. Celková deziluze z fungování státu a jeho malé flexibility a efektivnosti však pramení pouze z toho, že epidemie poodkryla to, na co upozorňují experti celou řadu let, a sice špatnou a zastaralou organizaci vládnutí v této zemi. To vede k tomu, že úředníci a politici v Česku nemají zajištěny kvalitní a včasné informace pro rozhodování,“ píše Filip Pertold pro Hospodářské noviny.



Filip Pertold (facebook.com)
Pertold také píše: 

Český stát do této epidemie vstupoval prakticky s holýma rukama, bez informačních systémů pro laboratoře, bez epidemiologického modelu a bez databáze testů. To vše vedlo k nutnému zavření celé ekonomiky a enormním nákladům. Přitom je jasné, že pokud nemáme o tom, kdo, jak a kde se nakazil, informace v reálném čase, tak nelze zamezit exponenciálnímu nárůstu epidemie jinak než zavřením celé ekonomiky.

V koronavirové krizi se tak práce s daty projevuje na efektivitě vládnutí dvojnásob a náklady nečinnosti rostou exponenciálně. Bez statistického zpracování dat z testů bohužel budeme všechny problémy řešit až ex post s mnohem většími ekonomickými a společenskými náklady.

O jakých datech mluvíme? Jen namátkou: uprostřed horké fáze epidemie český stát nevěděl, jaké je zpoždění mezi odběrem vzorku a jeho vyhodnocením. Stejně tak více než polovina laboratoří ještě nedávno nereportovala jednotlivé testy do informačního systému pro infekční nemoci, zejména tedy testy s negativním výsledkem. Kvůli tomu nebyly možné cílené intervence a stát musel sahat k plošným zákazům. Srovnáváme různé přístupy ke karanténě, přičemž nemáme ani ponětí, do jaké míry lidé karanténu dodržují. Oficiální čísla o lidech v karanténě pouze poukazují na ty, kteří si vyžádali neschopenku...

Efektivní fungování státní správy je extrémně přehlížené téma. Koronavirus všem zcela jasně poodkryl obrázek, že politická reprezentace musí jednat a modernizovat chod státní správy. Jinak nás virus vytrestá nejen po stránce zdravotní, ale nutně i po té ekonomické.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.