Z dětských skupin se stanou jesle, peníze dostanou od státu

úterý 21. července 2020 ·

Zatímco dosud museli provozovatelé dětských skupin doufat, že uspějí s žádostí o peníze z eurofondů, nově jim dotace na provoz bude posílat stát. Kromě jistějšího financování je čekají i další změny - přejmenují se na jesle a navštěvovat je budou maximálně tříleté děti, o které se postarají lidé se zdravotnickým vzděláním. Novelu zákona schválila vláda, účinná má být od července příštího roku.



Jana Maláčová (vlada.cz)
"Rodiče by měli mít možnost vrátit se do práce, kdy chtějí," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Stabilnější financování péče o nejmenší děti má podle ní vést k tomu, že míst pro ně přibude. Česko nyní patří v Evropské unii ke státům s nejnižší dostupností péče o malé děti.

Změna názvu není podle Maláčové jen kosmetická, naopak, slibuje si od ní to, že systém předškolní péče pomůže zpřehlednit. Dětské skupiny, kterých je asi tisícovka, vznikly v roce 2014 jako doplněk k přeplněným mateřským školám. Přijímaly roční až šestileté děti. Nově na sebe mají zařízení navazovat - jesle budou pro děti do tří let, školky pro ty starší.



Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.