MŠMT navrhlo pravidla pro vyhlášení distanční výuky

úterý 21. července 2020 ·

Ministerstvo školství připravilo pravidla pro zavedení distanční výuky v regionálním školství v případě krizového stavu, krizových opatření či karantény vyhlášené hygieniky. Novelu školského zákona, která reaguje na uzavření škol kvůli koronavirové epidemii na jaře, ministerstvo vložilo do vládní elektronické legislativní knihovny. Ministerstvo žádá, aby ji sněmovna projednala rychle před případnou druhou vlnou šíření nemoci. Návrh by měla v nejbližší době posoudit vláda. Informuje ČTK.




Celý text naleznete zde 
Návrh novely školského zákona naleznete zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
22. července 2020 v 6:38  

Občan není povinen a mnohdy ani schopen nebo ochoten vlastnit, cyklicky inovovat a používat za poplatek televizor, počítač připojený k internetu apod. Chce-li stát nahradit za určitých závažných okolností povinnou školní docházku založenou na osobním kontaktu žáka a učitele povinnou distanční výukou založenou na technickém vybavení, měl by rodičům a žákům dát ( na jejich žádost nebo plošně?) potřebné věci k bezplatné dispozici. Pokud by to neudělal, jde podle mne o nedodržení základního lidského práva na bezplatné počáteční vzdělávání a o zvětšování nerovnosti mezi občany ČR. I. Týř

tyrjir řekl(a)...
22. července 2020 v 6:44  



Jarní epidemie podle ministerstva ukázala, že může nastat situace, kdy bude nutné v krajním případě uzavřít školy či omezit přítomnost dětí, žáků a studentů. "Nemusí se přitom jednat pouze o situace související s epidemií nějakého onemocnění. Krizový zákon předpokládá vyhlášení krizového stavu a následné přijímání krizových opatření i z jiných důvodů, například živelních pohrom a podobně," uvádějí autoři novely k rozšíření okruhu situací, které se mohou výuky dotknout.

Navrhují, aby v případech, kdy bude v důsledku vyhlášených opatření "znemožněna osobní přítomnost většiny dětí, žáků nebo studentů z nejméně jedné třídy, studijní skupiny nebo oddělení ve škole, byla škola povinna poskytovat vzdělávání distančním způsobem". Kvůli nepředvídatelnosti takových situací novela navrhuje umožnit ministerstvu v případě vyhlášení krizového stavu upravit odlišné termíny a odlišný způsob přijímání na střední školy a odlišné ukončování středního vzdělávání.

Novela podle ministerstva jednoznačně stanovuje povinnost školy zajistit pro vybrané případy distanční výuku, ale i povinnost žáků nebo studentů se tímto způsobem vzdělávat. To nemá platit pro děti v mateřských školách, pro které není předškolní vzdělávání povinné, a žáky základních uměleckých škol. Současně bude stanovena povinnost školy přizpůsobit distanční výuku podmínkám dítěte, žáka nebo studenta, konstatuje úřad.

Podle ministerstva nebude mít změna dopad na státní rozpočet, nevyloučilo ale, že z ostatních veřejných rozpočtů, zejména obecních, budou pro zajištění lepších podmínek pro vzdělávání na dálku vynaloženy veřejné prostředky. Argumentuje přitom "nezanedbatelnými úsporami v provozu škol, ale i školských zařízení" v případě jejich uzavření a také usnesením Sněmovny, která požádala při projednávání rozpočtu o zajištění finančních prostředků pro on-line výuku v regionálním školství. Novela podle ministerstva kodifikuje "online výuku", což umožní poslat peníze z veřejných rozpočtů na její zajištění.


https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/novela-msmt-zavadi-pravidla-vyhlaseni-distancni-vyuky/1914021

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.