Petra Dočkalová: Aby byl život opravdový, nemůžou si říct: Budu dělat jen tohle, a na tamto se vykašlu

čtvrtek 16. července 2020 ·

„Přirozenost, otevřenost, důvěra. Když důvěřuju sobě, důvěřuju dětem, a je to otevřené. A když myslím, že to je už za hranicí, tak řeknu stop, hele, tady už se nebudeme pohybovat, pojďme udělat krok zpátky. Ale stejně tak může s takovouhle zpětnou vazbou přijít i dítě. Minulý týden mi sedmiletý kluk napsal, že někdy moc komentuju. Šla jsem se ho zeptat, jak to myslí. A vysvětlil mi, že si minule chtěl něco vyřešit, a já jsem přišla a začala to řešit. A já mu na to: “Můžeš mi příště říct, až to budu dělat?” A on že ano. A tohle je ono. Děti milují otevřenost,“ popisuje svoji práci „učitelka na volné noze“ Petra Dočkalová. Rozhovor přináší magazín Rodiče vítáni.



Petra Dočkalová (facebook.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Mluvíte často o sebeřízení, sebeřízené práci… 

Podle mě je to to zásadní, co můžeme děti učit. Já tomu říkám “převzít své kompetence” a jít. Práce bude víc a víc sebeřízená. A když jim něco nejde, tak musí vědět, že to není napořád. Když to vezmou za jiný konec, půjde to. Jde toho daleko víc, než si myslíme. Často koukám na TED talks a tam mluví lidi, kteří měli různé obrovské deficity a našli svůj způsob řešení. Takovéhle inspirativní příběhy bychom měli dětem ukazovat.

Je hodně slyšet, že děti chtějí dělat jen to, co je baví, a v tom postupují hrozně rychle dopředu. Naopak se spíš vyhýbají tomu, co jim nejde. Jak děti motivovat, aby se pustily i do něčeho, co jim nevoní? 

Já nevím, já jim ani nic neslibuju. Já jim dokonce říkám: Nemůžu vám nic slíbit. Mohu jim jen zprostředkovat zkušenost s učením a předat nadšení a zápal pro věc. Já mluvím o učení se ze života. Ne pro život. Vždyť děti už přece život žijí. Učení je vaše odpovědnost, říkám jim. I to, jestli budete mít šťastný život. Já vás v tom můžu maximálně jen podpořit.

A čím je zaujmete? 

Jdeme po tom smyslu. Aby pochopily, že když na sobě budou pracovat, mohou si plnit sny. Že mají silné stránky, na kterých to lze postavit, ale že aby byl život opravdový, nemůžou si říct: Budu dělat jen tohle, a na tamto se vykašlu. Líbí se mi koncept vnitřní disciplíny, o kterém mluví Daniel Siegel. Mít svůj řád, jít k sobě. A Feuerstein říká: Když nebude nic kolem vás fungovat, budete ale pořád vy, váš vnitřní řád.


Celý rozhovor naleznete zde

3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. července 2020 v 10:43  

Učení je vaše odpovědnost

Škola vytváří podmínky.
Jak s nimi kdo naloží, je jen jeho věc.
A odpovědnost...

Petr Portwyn řekl(a)...
16. července 2020 v 11:07  

Učení je vaše odpovědnost, říkám jim.
To má paní učitelka naprostou pravdu.
A otiskli jí to nä serveru, kde bych to nečekal.
Tak hurá, třeba už nebudeme číst, že odpovědnost má "špatně motivující" učitel a hlavně Cermat.

rváčkazvesela řekl(a)...
16. července 2020 v 11:21  

Paní jsem dřív "nečetla" kvůli modrým vlasům:-)
Teď jsme si ji přečetla a dobrý. Trochu je to objevená Amerika ale ona jde dál a je moc symoatická. Držím palce!!
Kdyby na sobě takhle pracovaly všechny učitelky....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.