Spolek Pedagogická komora: Vláda učitele zklamala

neděle 3. května 2020 ·

Vedení spolku Pedagogická komora nesouhlasí s chaotickým přístupem vlády k postupnému otevírání škol. Stále chybí jednoznačné informace a závazné postupy, kterými se školy budou muset řídit. Ministerstvo školství vydává pouze doporučení, čímž se zbavuje odpovědnosti zajistit školám adekvátní podmínky pro jejich fungování. Veškerá zodpovědnost tak zůstává na bedrech ředitelů škol.



Radek Sárközi (pedagogicka-komora.cz)
„Chybějící legislativní pravidla nemohou být nahrazována doporučeními nebo manuály ministerstva školství, protože ty nejsou závazné,“ upozorňuje Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora, „Základní pravidla musí být ukotvena v zákonech a vyhláškách, například školský zákon neobsahuje pojmy jako výuka na dálku nebo školní skupina; distanční výuku na základních školách neumožňuje vlastně vůbec, ta je možná jen na školách středních.“

„Pokud Robert Plaga uvádí, že manuály pro školy jsou již hotové, měl je zveřejnit do konce dubna, jak bylo avizováno na internetových stránkách ministerstva školství,“ říká Janek Wagner, viceprezident spolku Pedagogická komora.

Neuzavřeným mateřským školám MŠMT žádnou metodickou podporu v uplynulých dvou měsících neposkytlo. Pouze byli v tomto týdnu jejich ředitelé obesláni Českou školní inspekcí, aby vyplnili elektronický dotazník, jak fungují v době nouzového stavu.

„Rozesílat manuál do mateřských škol až 4. května, když se řada z nich otevírá ve stejný den, tedy už v pondělí, je pozdě,“ dodává ředitelka MŠ Natália Toflová.

Vláda nově určila, že od 1. května nebudou muset děti v mateřských školách nosit roušky. Na základních školách má být nošení roušek ve třídách dobrovolné. Mimo vzdělávací zařízení zůstávají roušky povinné. Facebooková stránka MŠMT zdůrazňuje slogan “Rouškami se chráníme navzájem!” 

„Nerozumím tomu, proč bude nošení roušek nadále povinné všude kromě mateřských škol,“ uvádí učitelka MŠ Radmila Vojtková, „Z hygienického hlediska jsou právě školky nejvíce rizikové, a to především pro učitelky, které přímo s dětmi tráví minimálně šest hodin denně.“

Ve třídách mateřských škol bývá až 28 dětí, které většinu času vzdělává pouze jedna učitelka. Nelze zajistit rozestupy mezi dětmi ani zabránit vzájemnému fyzickému kontaktu při činnostech na zahradě nebo uvnitř budovy. V šatnách se navíc potkávají děti i rodiče, kteří je do školky přivádějí a děti vyzvedávají.

„Ministr školství tvrdí, že všechny změny konzultuje s učiteli a řediteli škol, ale podle mých informací Robert Plaga nekomunikuje ani se zástupci největších školských organizací,“ upozorňuje Radek Sárközi, „V souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím jsem požádal ministerstvo o sdělení, s kterými organizacemi jedná, ale doposud nikdo neodpověděl.“



Zdroj: Tisková zpráva spolku Pedagogická komora

17 komentářů:

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 8:16  

" Vláda učitele zklamala"
Spolek PK mluví za své členy nebo za všechny učitele?
Ten titulem manipuluje, ať už je v obsahu dále cokoliv.

Jana Karvaiová řekl(a)...
3. května 2020 v 8:24  

Pane Snirchu - pokud jsem si četla vaše vyjádření třeba k k panu Klímovi, tak tam souhlasíte, kdežto tady ne. Tak nevím - je to jen vaše averze k PK?
Protože pan Klíma je náš člen.

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 9:04  

Pani Karvaiová
Vy opravdu nechápete kritiku manipulujícího titulku?
Pan Klíma takový titulek nenapsal a jeho vyjádření z 2.5. je krokem k řešení a výzva k diskusi.
Napsal jsem na FB pod článek pana Klímy:
"Takové změny by se před tím navrhovaly a diskutovaly rok, nyní je na to týden. 11. května nastupují maturanti do škol. Pan ředitel to napsal přesně. Poprvé se ředitelé obrazně řečeno svlékli donaha při organizaci online výuky, teď to bude podruhé."
Napsal jsem, že jako všechny firmy, organizace, prodejny, restaurace, kina, .... máme na organizaci málo času a ukáže, jaké ředitele máme. Jak výzvu doby, na kterou nikdo nebyl připraven, zvládneme.
Pan Černý, prezident Asociace ředitelů ZŠ to popsal a pojmenoval naprosto přesně - najdete na České škole v dnešním vyjádření.

Averzi ke spolku PK nemám.
Jen nemám rád, když mluví za učitelé a ne za členy spolku.
Nemá k tomu oprávnění.
Ale to Vy víte.
Proto mu to připomínám.
Snad tomu již takto plně porozumíte.

Anonymní řekl(a)...
3. května 2020 v 9:58  

Pane Snirchu, střílíte nesprávným směrem. Fanaticky hájíte ministra. Mimochodem, včera byla na TN.cz anketa. Stačí na ni mrknout a zjistíte, že pan ministr je mezi lidem a kantory "velmi oblíbený". Dopadl ze všech ministrů nejhůře. Mám obavy, že je to už na odstoupení.

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 10:12  

Pane Neznámý
slovo fanatismus je Vás úlet, to se mě netýká.

Hájení ministra - většinou jeho kroky považuji za racionální, někdy kritizuji. Ve srovnání s triem Dobeš, Chládek, Valachová ten posun vidím značný. Z tohoto srovnání vychází mé hodnocení. A má kupodivu velkou podporu i opozičních politiků.

Ankety Tn.cz, oblíbenost mezi lidem - to nekomentuji. Neměli bychom být populistická republika, i když často jsme. Na odstoupení je zralá většina vlády už delší dobu. Na tom se shodneme.

Ivo řekl(a)...
3. května 2020 v 10:29  

Jak mě se to jeví jako nezávislému pozorovateli:

cca 40 % pedagogů-důchodců zvažuje odchod na hodinu, aby neohrozili nejenom sebe, ale především svou rodinu (nakažením, finančně...)
Už tak zdecimovaný stav pedagogů díky nezájmu státu za posledních 30 let dostane poslední "ránu do vazu".
Na ochranné pomůcky (respirátory, rukavice, desinfekce, štíty a obleky zapomeňte, nikdo Vám je nezajistí!!
Měli byste si vzít příklad ze sousedního Slovenska, tam mají všech pět pohromadě...
Osobně doporučuji při sebemenším nátlaku ze strany "demokratického" establishmentu dát hromadou výpověď'.

Anonymní řekl(a)...
3. května 2020 v 10:44  

L.snirch

Tady nejde o populismus, podle této teorie by Milion chvilek bylo taky něco takového. Je to pro hnutí ANO taková zpětná vazba. "Mnoho psů zajícova smrt" je zase zpětná vazba od učitelů a veřejnosti. To by taková ČSSD po "inkluzi" paní Valachové mohla vyprávět. O vládě se však rozhoduje ve svobodných volbách a průzkumy (i takové) mají svou vypovídající hodnotu. Na odstoupení většiny vlády to asi nebude, ale 50% obměna zřejmě bude následovat. Někteří ministři se skutečně ukázali jako velmi nekompetentní.

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 11:02  

Jak si a které signály vyhodnocuje a vyhodnotí vláda, ANO, socdem - o tom nemám potřebu diskutovat.
Pěkně jste odvedl pozornost od Vašeho minulého příspěvku. No nic.

Jana Maříková řekl(a)...
3. května 2020 v 11:14  

A nezklamala, pane Snirchu? Ze všech stran slyším to samé. Nejen na stránkách PK, ale i UP, dokonce... ministr prokázal, že kromě pocitu nadřazenosti nad názory reprezentantů učitelské veřejnosti nemá nic, čím by pomohl. Skutečně si myslíte, že opovrhovat názory jakékoli části učitelstva hlasitě před kamerou je role ministra?

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 11:33  

Že nezklamal ministr všechny učitelé, to vím 100%.
Co slyšíte Vy a co já jsou naše osobní zkušenosti. Já Vám Vaše neberu. Jen nemluvte jako PK za mě, bych prosil.
Já informace pro svou práci včera dostal přesně, 2 měsíce jsme se jako každá škola připravovali (doufám), proto že 80% toho bylo dopředu jasné - vidíme požadavky na obchody, provozovny, tedy dlouho dopředu bylo jasné a mnohokrát slovně vyřčeno jasné, co v manuálech bude. Většinu máme zajištěno. Na zbytek máme týden. Jiní měli před otevřením třeba jen jedno odpoledne. Taková je doba.
Spory mezi různými spolky typu Eduin, UP, PK neřeším. Je to jejich věc, nejsou to mí reprezentanti. Mluví za své členy a je to jejich právo. Pro mě je třeba postoj prezidenta Asociace ředitelů ZŠ ten určující, s kterým se ztotožňuji. Toho zase napadá PK. To si nevyberete. Však to znáte.

Jana Maříková řekl(a)...
3. května 2020 v 11:54  

Ano, každý cikán hádá podle své planety... vy máte jasné instrukce a jste spokojen. Že jsou nedostatečné a ohrožující, vám nevadí. Mně ano. Ředitelé mají odvést za ministerstvo špinavou práci s vydíráním učitelů a mnozí se toho chopili přímo příkladně, jak vidím. A distancovat se od PK je základ - jsme na indexu, jak je zjevné. To by byla kaňka v životopise....;) Jako za stara, či spíše za mlada, jak se pamatuju.

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 12:21  

Váš slovník je jako z normalizace (vydírání, kaňky, index) - pamatujete si to dobře.

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 12:29  

Distancovat se od výroků PK, které často jakoby mluví za všechny učitelé, když neumí PK formulovat své stanoviska korektně, tedy vyjadřovat postoje svých členů.
Distancovat se od spolku PK - proč by to člověk dělal, mám vyjadřovat postoj ke každém k deseti tisícům spolkům v této zemi?
"Že jsou nedostatečné a ohrožující, vám nevadí."
Vy fakt víte, co mě vadí a co mě nevadí?
Smekám.

poste.restante řekl(a)...
3. května 2020 v 15:37  

Nemusíme "vědět" co Vám vadí a co ne.
Ale umíme číst a víme, jaké názory, jakým směrem a především jakým způsobem formulované prezentujete na veřejnosti.

Anonymní řekl(a)...
3. května 2020 v 15:40  

" kaňka v životopise."

Nejhorší je, že to funguje (tak nějak po bolševicku) i dnes.

L.snirch řekl(a)...
3. května 2020 v 18:56  

PR
"Ale umíme číst a víme, jaké názory, jakým směrem a především jakým způsobem formulované prezentujete na veřejnosti."
O směru jsem dosud neuvažoval - ale Vy už ten směr znáte, zajímavé.
Jaké směry mám na výběr, až začnu o směrech uvažovat?
Třeba směr anonymní? Nechci, vidím, jaké to má někdy důsledky.

poste.restante řekl(a)...
3. května 2020 v 20:38  

Tím "směrem" bylo myšleno, směrem ke komu, k jakým skupinám názorů a jejich představitelům.

Ale Váš způsob myšlení je také zajímavý a do jisté míry i signifikantní.
:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.