Školní známky obětí koronaviru? Je čas hodnotit slovně, cítí jejich odpůrci

úterý 19. května 2020 ·

Výzva některých senátorů za spravedlivější známkování se minulý týden obrátila na ministerstvo školství, aby v následujících týdnech mnohem výrazněji veřejně podpořilo slovní a formativní známkování ve školách. Zároveň situaci považuje za příležitost, jak české vzdělávání zlepšit. Informuje iDNES.



Miroslav Hřebecký (eduin.cz)
„Celé je to o tom, že vás známkování nutí orientovat se na poměrně krátkodobý výkon. To je to, že se děti učí od známky ke známce, od testu k testu. Nadrtí se to, jakmile to napíšou, tak to zapomenou, a pak se drtí na něco jiného,“ říká programový ředitel EDUinu Miroslav Hřebecký. „My upozorňujeme, že je systém formativního hodnocení pedagogicky modernější, vstřícnější k dětem a vede k tomu, o co by ve vzdělávání mělo jít – ne o soutěžení a poměřování výkonu, ale o rozvoj osobnosti a vnitřní motivaci,“ dodává.

„Já osobně, jakožto učitelka na gymnáziu, bych známky nejraději zrušila. Podle mě nemají moc vypovídající hodnotu,“ tvrdí předsedkyně Učitelské platformy, která je členem expertního týmu senátora Drahoše, Petra Mazancová. „Každý učitel známkuje jinak. To, co je u někoho jednička, může být u někoho klidně trojka,“ dodává.

Známky podle programového ředitele EDUinu v aktuální situaci nemohou fungovat, protože hodnotí více rodinu žáka, než jeho samotného. A to proto, že může úkoly dělat někdo z rodičů, nebo mu naopak nemusí poskytnout dostatečné kvalitní zázemí k výuce na dálku. Školy by si prý mohly na základě této zkušenosti uvědomit nefunkčnost současného známkování.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
19. května 2020 v 12:36  

Jsem tak rád, že EDUin existuje. Kdykoliv vidím v článku napsáno, že autorem je někdo z EDUin, vím, že nemusím číst dále. Hodně mi to šetří čas. Díky za to. 👍

Anonymní řekl(a)...
19. května 2020 v 15:14  

EDUin + UP - to je fakt dobrá parta. Proč se ještě nesloučili? Knížecí rady nechť si strčí někam. Další centrální přikazování? To snad ne!!

Eva Adamová řekl(a)...
19. května 2020 v 16:53  

Známky se obětí koronaviru rozhodně nestanou. Myslím si, že větší hlavu z toho, jak budou hodnotit, mají právě ti, kteří hodnotí slovně.

Datel řekl(a)...
20. května 2020 v 9:04  

Už vidím, jak na přihlášku na SŠ píšou slovní hodnocení. Toto se musí převést na známky. Přeju příjemnou zábavu.

Jiri Janecek řekl(a)...
20. května 2020 v 10:33  

" Proč se ještě nesloučili? "

Protoze aby "vsechny oslovene organizace zabyvajici se vzdelavanim… "

Q. E. D. řekl(a)...
21. května 2020 v 11:24  

Už vidím, jak na přihlášku na SŠ píšou slovní hodnocení.

Já si to dovedu představit. V Bakalářích bude generátor slovního hodnocení, kde učitel u každého žáka zaškrtne ano/ne ve 30 kategoriích. Následně vznikne krásný nicneříkající text, nad kterým EDUin a spol. uroní slzu. Např.:

Pepíček umí krásně číst, psát a počítat. Jeho hlasový přednes je bezchybný. Na chodbě vždy zdraví. Hezky voní. Jeho oblíbenost v kolektivu je velká. Orientuje se v mezinárodní politické situaci a hojně diskutuje o výdobytcích socialismu... (pardon, nechal jsem se unést).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.