Školám chybí schopní ředitelé

čtvrtek 28. května 2020 ·

Přestože řada ředitelů škol se s karanténou a vzděláváním na dálku poprala bravurně, spousta jich nedokázala učitelům s nenadálou situací pomoci... Na manažerská pochybení narazila Česká školní inspekce, když během krize telefonicky zjišťovala ve 4861 škol, jak se ředitelé se vzděláváním na dálku vypořádali. „Během průzkumu se ukázalo, že někteří ředitelé vůbec nevědí, co jejich učitelé dělají,“ popsal Právu zdroj obeznámený s průběhem šetření.



Ivan Langr (liberec.cz)
„Na mnoha místech dnes nejsou konkurzy i v případě nespokojenosti se současným vedením školy vyhlašovány, protože se zřizovatelé bojí, že se do konkurzu přihlásí stejně jen současný ředitel, nebo ani on,“ říká šéfka Učitelské platformy Petra Mazancová.

Podobně mluví i Ivan Langr (SLK), radní pro školství v Liberci, kde v posledních letech plošně provedli výběrová řízení na ředitele 22 základních škol. „Kde ředitel obhajoval funkci, tam se nikdo jiný nehlásil. Ve dvou případech bylo kandidátů víc,“ říká Langr.

 Ale hlavní problém je podle něj jinde. „Obrovská administrativní zátěž, kterou nevyváží ani poměrně slušné peníze, které berou. Má rozpočtovou, majetkovou a personální odpovědnost, navíc v době, kdy se emancipují rodiče, což je pozitivní. Jen papírování zabírá 50 procent jeho práce. K tomu se tam střídají různé dozorové orgány, kontrol je spousta,“ vysvětluje Langr.


Celý text naleznete v deníku Právo

3 komentářů:

Ivo řekl(a)...
28. května 2020 v 11:38  

ZATO TĚCH "VŠEHOSCHOPNÝCH" JE VŠUDE PŘEHRŠEL!!!! BOHUŽEL V PŘEVÁŽNÉ VĚTŠINĚ.

TÍMTO SE ZÁROVEŇ OMLOUVÁM SKUTEČNĚ VŠEM SCHOPNÝM (LIDSKY, MORÁLNĚ I PROFESNĚ) ŘEDITELŮM :-)

laimes řekl(a)...
28. května 2020 v 14:47  

po roce 2000,když se doba zklidnila,nebylo již co rozkrádat,mnozí si zapodnikali a zjistili,že státní kasa je nejlepší,a když nevyšel sen o milionáři,dali přednost klidnému místu do penze=ředitelování a tak kromě ředitelů -učitelů máme spousty ředitelů -nejrůznějších inženýrů,během krátké doby si vyčistili školu od možných konkurentů,takže máme dnes školy, kde kromě ředitele (zástupce) není muže co může a nebo muže vůbec,takříkajíc lady teamy,většina těchto ředitelů to má za pár,tak už to těch 5-6 let doklepou

Pedagogická komora řekl(a)...
29. května 2020 v 19:37  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.