Odpusťte nám maturitu, žádá část studentů. Vadí i zvýhodnění Slováků při přijímačkách

čtvrtek 28. května 2020 ·

Petice Prominutí maturity 2020 ke konci dubna nasbírala přes 41 tisíc podpisů. Iniciátor petice Benedikt Albrecht z Prostějova, maturant ze Střední školy polytechnické v Olomouci, v ní tvrdí, že studentům znemožňuje plně se věnovat přípravě na maturitu "náhlý zmatek související se šířící se nákazou onemocnění covid-19", přičemž "každý reaguje na závažnost situace v naší zemi různě". Pro mnohé maturanty je dle prohlášení petice "tato situace velmi znepokojující nejen z osobních důvodů, ale také proto, že doposud nevědí, kdy a jakou formou je maturitní zkouška čeká". K dalším argumentům patří, že někteří studenti věnují svůj čas dobrovolnickým činnostem či že nebyli řádně připraveni na distanční studium, které je v rozporu s jejich dosavadní školní výukou. Informuje online deník Aktuálně.



S jejich argumenty však nesouhlasí například šéfka Učitelské platformy a třídní učitelka maturantů na Gymnáziu Josefa Jungmanna v Litoměřicích Petra Mazancová. Upozorňuje, že na maturitu se student nepřipravuje jen poslední měsíc, ale minimálně celý poslední rok. Navíc dodává, že letos mají maturanti naopak více času, než měli kdykoli dříve. "Mnoho škol zcela vypustilo nematuritní předměty a soustřeďují se od začátku nouzového stavu jen na maturity. Za normálních okolností by do 30. dubna byli každý den sedm osm hodin ve škole, ale nyní se místo toho každý den věnují jen profilovým předmětům," říká.

Zatímco petice Prominutí maturity v podstatě žádá o získání maturity zadarmo, další iniciativa s názvem Férové přijímačky na VŠ 2020 pouze požaduje rovné šance pro české a slovenské studenty u přijímacích zkoušek na vysoké školy. Českým maturantům se nelíbí, že jejich slovenští kolegové dostanou už jistojistě maturity pouze za vysvědčení, a tudíž se mohou plně věnovat přípravě na přijímací zkoušky. České ministerstvo školství tak podle kritiků poškodí své vlastní studenty.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. května 2020 v 10:16  

doposud nevědí, kdy a jakou formou je maturitní zkouška čeká

Někdo někoho nutí letos maturovat?
Jistě by šlo se řádně ze zkoušky omluvit a maturovat, až bude jasněji. Alespoň si mládež prodlouží mládí. Roční odklad školní docházky je v tomto směru příkladem dobré praxe.
V čem je problém?

Pavel Doležel řekl(a)...
28. května 2020 v 10:46  

Odpustit lze trest, nikoliv ověření dosažených dovedností. Iniciativa naprosto nesmyslná, ale nádherně ukazuje myšlení nezanedbatelné části studentů, a také napovídá něco o tom, že někteří studenti chtějí vždy jít cestou nejmenšího odporu. Svět takto ale nefunguje a je to tuším řečeno již v Bibli - bez práce, nejsou koláče.

Q. E. D. řekl(a)...
28. května 2020 v 13:28  

Maturantům chybí maximálně dva měsíce prezenční výuky. Nevěřím, že jen kvůli tomu nemůže někdo složit maturitu, na kterou se připravuje čtyři roky.

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. května 2020 v 13:39  

Ono totiž pro zdárné složení jakékoli zkoušky je zbytné vědět, jestli se zkouška bude konat v úterý, a nebo ve čtvrtek. A to nejméně šest měsíců předem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.