Renata Veselá: To není manuál, to je ruská ruleta kombinovaná s hodně pionýrským táborem

neděle 3. května 2020 ·

Česká škola oslovila učitele, ředitele a odborníky s otázkami, které se týkají „Manuálu“ ministerstva školství ohledně fungování otevřených škol. Jde nám především o situaci „ohrožených učitelů“. Reaguje učitelka Renata Veselá.



Renata Veselá (archiv autorky)
Renata Veselá: To není manuál, to je ruská ruleta kombinovaná s hodně pionýrským táborem 

„Žák je povinen dodržovat stanovená hygienická pravidla; jejich opakované nedodržování, po prokazatelném upozornění zákonného zástupce žáka, je důvodem k nevpuštění žáka do školy, resp. k vyřazení žáka ze skupiny či přípravy.“ 

Když žák nedodržuje, zavoláme rodičům, aby si jej vyzvedli a tu hodinu, kdy bude mezi námi nadále poskakovat a prskat na nás budeme stejně všichni ohroženi.

Přesuny skupin žáků, pohyb na chodbách, návštěva toalet či společných prostor je nutné organizovat tak, aby byly minimalizovány kontakty jak mezi skupinami, tak jednotlivci včetně zaměstnanců školy.“

Děti jsou zvyklé navštěvovat wc, kdy potřebují, že by se hned přizpůsobily? A když se Pepíčkovi bude hodně chtít, tak ho nepustím?

„Doporučuje se i předchozí umytí rukou (důkladně 20 až 30 sekund vodou a tekutým mýdlem).“ 

Patnáct dětí po 30 sekundách, to je sedm minut, teplá voda ve třídách většinou není.

To nebude výuka ale rozhánění dětí před školou , pak zase seskupování podle skupin. Jak se dítě dozví, ke které skupině patří? To bude učitel v tom respirátoru volat na celou ulici před školou? Bez mikrofonu – pochopitelně…

Celý pobyt dítěte ve škole bude po velkou část stráven sezením daleko od spolužáka, čekáním, reagováním na organizační pokyny, umýváním rukou, chozením na wc, kdy to bude dané, pobíháním po školním hřišti – než jdeme na hřiště, přezouváme se v šatně – to je celkem malý prostor, takže po jednom- dvou žácích a čekačka…mimochodem, když dítě pobíhá po hřišti, tak se neučí…

A proč tam ty děti vlastně budou, když si nebudou moci pořádně popovídat – myslíte, že to zvládnou na dva metry a celý den si to uhlídají? Na to hlídání vlastně bude učitelka. Ta z těch pokynů nevyjde!

To nedává smysl. To rodičům stojí za to posílat děti do tohoto režimu?

A co třeba úrazy, ošetřím dítě na dva metry? Co zapomenuté učební pomůcky, půjčím mu svou učebnici? A co dítě, které neuposlechne? Poslouchání není zrovna silná disciplína dnešních dětí. 

Koncovka: „Zaměstnanci, včetně zaměstnanců náležejících do rizikové skupiny, i nadále plní své pracovněprávní povinnosti.“ 

To snad není dopsané… Už tomu rozumím, to není manuál, to je ruská ruleta kombinovaná s hodně pionýrským táborem.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. května 2020 v 10:03  

Souhlas. Realistický přístup pragmatika z první linie.

Ivo řekl(a)...
3. května 2020 v 10:25  

Jak mě se to jeví jako nezávislému pozorovateli:

cca 40 % pedagogů-důchodců zvažuje odchod na hodinu, aby neohrozili nejenom sebe, ale především svou rodinu (nakažením, finančně...)
Už tak zdecimovaný stav pedagogů díky nezájmu státu za posledních 30 let dostane poslední "ránu do vazu".
Na ochranné pomůcky (respirátory, rukavice, desinfekce, štíty a obleky zapomeňte, nikdo Vám je nezajistí!!
Měli byste si vzít příklad ze sousedního Slovenska, tam mají všech pět pohromadě...
Osobně doporučuji při sebemenším nátlaku ze strany "demokratického" establishmentu dát hromadou výpověď'.

Jana Maříková řekl(a)...
3. května 2020 v 11:57  

Hlídání dětí zajištěno. Ostatní ministerstvo nezajímá.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.