Anketa České školy k „Manuálu“ MŠMT. Michael Canov: Samozřejmě, že je to špatně

neděle 3. května 2020 ·

Česká škola oslovila učitele, ředitele a odborníky s otázkami, které se týkají „Manuálu“ ministerstva školství ohledně fungování otevřených škol. Jde nám především o situaci „ohrožených učitelů“. Odpovídá senátor a učitel Michael Canov.



Michael Canov (facebook.com)
 Michael Canov: Samozřejmě, že je to špatně

 Je podle Vás nabídka možností, jak se zachovat pro „rizikového“ učitele/ zaměstnance školy dostatečná, dostatečně vstřícná, rozumná…?
Není. Vláda měla ve svých usneseních stanovit, že učitelé z rizikových skupin (s přesnou definicí věk, nemoci ty a ty...) mají právo po zbytek školního roku pracovat z domova (distanční vzdělávání apod.). Jsem si přitom jist, že řada z nich by této možnosti nevyužila a do školy šla.

Při laické interpretaci se zdá, že pokud učitel narazí na nepříliš tolerantního ředitele, nebo prostě působí na škole, kde se to nedá organizačně zvládnout, zbude mu jako nejbezpečnější možnost požádat o neplacené volno… Připadá Vám to jako dostatečná, správná možnost? 

Samozřejmě, že to je špatně. Jak jsem uvedl v odpovědi na první otázku. V usneseních vlády mělo být definováno, že kantoři rizikových skupin mají právo po zbytek školního roku pracovat z domova. 

A také se zdá, že stát, který ve zcela mimořádné situaci zavřel školy a znovu je v nouzovém stavu otevírá, přenáší zodpovědnost na jejich ředitele – ten musí zajistit hygienická opatření, dohodu s „rizikovým“ učitelem… Je to podle Vás v pořádku? 

Ale stát školy přeci neotevírá. V otevřených školách probíhá výuka povinná pro všechny žáky. Stát jen zrušil některým skupinám žáků zákaz vstupu do školy. Patvar s dobrovolnou výukou či spíše družinou nebo dobrovolnými konzultacemi maturantů je pojistkou vlády proti tomu, aby stát za nic nezodpovídal, a cokoli se stane, se mohlo hodit na samotné aktéry a především na ředitele. Stát na ředitelích hanebně nechal vše včetně zajištění nutných hygienických pomůcek a ochrany pro učitele. 

Je vyjasněno, kdo ponese právní odpovědnost za případnou nákazu, poškození zdraví, v nejhorším případě úmrtí zaměstnance školy nebo někoho z jeho rodiny? 

Samozřejmě, že je to vyjasněno. Za všechno bude moci ředitel. Vláda a MŠMT nebudou moci za nic. Oni přeci nechali všechno dobrovolné. Geniálně vymyšleno. Kdyby totiž nařídili výuku povinnou, tak by nesli i zodpovědnost.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. května 2020 v 9:52  

Názorů pana senátora Michaela Canova jsem si vážil už jako starosty. Nezklamal. Je koexistentní ve svých názorech

Ivo řekl(a)...
3. května 2020 v 10:21  

Pan senátor má pravdu. Kéž by bylo více takových.

tyrjir řekl(a)...
7. května 2020 v 12:45  

I PO PRÁZDNINÁCH BUDE ASI NUTNÁ VÝUKA V MENŠÍCH DOBROVOLNÝCH SKUPINÁCH. BUDE ZŘEJMĚ NUTNÉ UČITELE LÉPE ZAPLATIT A DÁT JIM K RUCE ASISTENTY UČITELE, ABY SE MOHLI VĚNOVAT KOMBINACI PREZENČNÍ A DISTANČNÍ VÝUKY.

SARS 2 virus má několik genetických zvláštností, které naznačují jeho umělý původ. Od dosud známých virů se TEN PODIVNÝ TVOR (POTVORA) liší ohromnou rychlostí šíření (270 krát rychlejší než běžná chřipka). Původní varianta té potvory už zmutovala do mnoha více či méně agresivních mutací. Česko má zřejmě štěstí, že tu koluje méně agresivní varianta. I (zejména!) proto státy mezi sebou uzavírají hranice a nikdo zatím neví, co a jak bude dál. Jasněji možná bude asi tak za čtyři měsíce. Umělé viry zpravidla nemají schopnost dlouhodobě přežívat a šířit se v přírodě. Tenhle to ale umí. Agresivní kmen tohohle viru možná zaútočí v další silné vlně všude, kam se v dostatečné koncentraci dostane, možná jen v několika slabších. Ten virus možná zmizí nebo se s ním budeme muset naučit žít. Univerzální vakcína možná bude, možná ne. Zdá se, že děti do osmi deseti let (a jejich rodiče a možná i učitelé) jsou odolné proti tomu novému viru proto, že mají často jiné virózy, což brání napadení organizmu jiným, tím novým, virem...

Viz
https://cnn.iprima.cz/interview-nastesti-se-k-nam-nedostala-tak-agresivni-varianta-koronaviru-rekla-pekova-2670

Teď už vláda připustila, že v červnu se do škol začnou vracet "v menších skupinách" i studenti SŠ a všech ročníků 2. stupně SŠ. Znamená to, že při poloviční naplněnosti tříd by bylo možné minimálně ten jeden měsíc vést současně prezenční i distanční výuku. Podle mne se to neobejde bez pomocných pracovníků pomáhajících učitelům. Kdyby to mělo tak pokračovat i po prázdninách, muselo by se

a) pokračovat v kombinaci DOBROVOLNÉ prezenční a distanční výuky při poloviční naplněnosti tříd nebo
b) zvětšit počet učeben pro prezenční výuku ve skupinách do 15 žáků nebo zavést "směnný provoz" ve stávajících třídách.

V obou těchto případech už dále nelze ze strany MŠMT ČR nerozumně zneužívat rodiče a učitele jako "aktivisticky drezůrované děvečky pro všechno". S dosavadním počtem učitelů se to možná zvládnout dá, budou-li mít ve škole k ruce asistenty pro věci, které přímo nesouvisí s výukou. I z těchto důvodů je podle mne ta ministerská "instrukce o směrování nevyužitých učitelů do neplacené dovolené" mimořádně hloupý nesmysl.

Viz
MŠMT ČR NESMÍ NEDŮVODNĚ OMEZOVAT PRÁVO OBČANŮ NA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PROHLAŠOVAT PŘITOM CHAOTICKÉ NEPLNĚNÍ SVÝCH POVINNOSTÍ ZA POKROK
http://www.ceskaskola.cz/2020/05/anketa-ceske-skoly-k-manualu-jana.html

ŠKOLSKÝ ROBOT NA KONCI TUNELU
http://www.ceskaskola.cz/2020/03/robert-plaga-zvladnout-to-muzeme-jen.html

SARS 2 JE PROBLÉM POLITICKÝ, SOCIÁLNÍ A ETICKÝ
http://www.ceskaskola.cz/2020/04/urychli-se-i-otevirani-skol-ve-hre-je.html

KORÓNA VIRUS KRIZI NEZAČAL. JEN JI ZVIDITELNIL A PROHLOUBIL. I VE ŠKOLSKÉ POLITICE VLÁDY A MŠMT ČR.
http://www.ceskaskola.cz/2020/05/michal-komarek-dost-bylo-prymuly-vzhuru.html

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.