Marek Výborný: Ministr hodil fungování škol na jejich ředitele

pondělí 25. května 2020 ·

„Ministr školství a jeho úřad trochu alibisticky hodili organizaci obnovené výuky na ředitele škol a ti se s tím teď perou. Od počátku jsme upozorňovali, že některá opatření jsou na řadě škol nerealizovatelná. Počítat s tím, že se děti na ZŠ nepotkají, že se udrží v uzavřených skupinách, si mohl myslet snad jen někdo, kdo nemá o školství žádné povědomí. Osobně bych za této dobře se vyvíjející epidemiologické situace základní školy otevřel ve standardním režimu, s rouškami například na pohyb po škole o přestávkách a samozřejmě na dobrovolnosti docházky dle rozhodnutí rodičů. Udělalo to tak sousední Sasko a myslím, že by se tím nic nezkazilo,“ říká v rozhovoru pro MF DNES poslanec a bývalý ředitel gymnázia Marek Výborný.



Marek Výborný (psp)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Dá se dle vaší zkušenosti zvládnout nastolený model kombinované výuky doma a ve škole? 

To bychom dělali z učitelů supermany. Nedovedu si představit plnohodnotnou výuku jedním učitelem ve škole a současně distanční formou pro děti doma. Proto říkám, buď jsme měli nechat školy zavřené a učit distančně, a nebo je naopak otevřít pro dobrovolnou docházku všem bez omezení.

Doženou žáci a studenti zameškané měsíce? 

Toho bych se nebál. Neměli prázdniny! Naprostá většina škol a učitelů se dokázala velmi rychle přizpůsobit a mají můj obdiv za to, jak přistoupili k online výuce. Vidím to i na vlastních dětech, často musely pracovat i dopoledne a večer. Určitě nezahálely. Mimochodem se ukázalo, že digitalizace a schopnost využití IT ve školách je výrazně lepší, než jsme si mysleli na začátku roku.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.