David Klimeš: Po povinné matematice nastal čas se rozloučit i s celou státní maturitou

čtvrtek 7. května 2020 ·

„Když už se poslanci pustili do škrtání ve školském zákoně, byla by škoda přestat. Všechny otázky, které si položili u matematiky, by si měli zopakovat i u státní maturity jako celku. Našli jsme ten jeden jediný správný didaktický test, kterým lze poměřovat zcela různé střední školy od Aše po Zlín? Zlepšuje státní maturita české vzdělávání? A je automatickou důvěryhodnou vstupenkou na vysoké školy? Ne, ne a ne. Státní maturita si zaslouží rychlý konec. A školy důvěru,“ píše David Klimeš v online deníku Aktuálně.



David Klimeš (twitter.com)
Klimeš také píše: 

Povinnou maturitu z matematiky ukládáme do hrobu v opravdu zuboženém stavu. Samotná idea byla přitom tak vznosná - vedle českého a cizího jazyka přece k základnímu dorozumění patří i zvládnutí jazyka logiky, tedy matematiky.

Jenže toho nelze dosáhnout nadekretováním jednotné zkoušky pro celou republiku. Navíc u předmětu, který nutně potřebuje pedagogickou reformu. Když si už dnes matematiku vybere dobrovolně jen pětina maturantů, ale přesto jich 15 procent stejně pohoří, jak by to asi vypadalo, kdyby byla povinná?

Mezi zákonodárci přežíval roky duch jednotného školství Zdeňka Nejedlého, který k věci přistupoval s tím, že čím více nezvedenců propadne, tím více se jich to do září doučí. To je ztráta soudnosti. Takže ač se matematika v roce 2011 prosmýkla jako volitelný předmět do státních maturit - a o pět let později se rozhodlo, že ve školním roce 2020/2021 bude vnucena všem -, nakonec přece jen projekt umírá a pravda a realita zvítězila nad lží a fantazírováním.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
7. května 2020 v 12:11  

"Mezi zákonodárci přežíval roky duch jednotného školství Zdeňka Nejedlého..."

A mezi novináři přežívá duch jednotného názoru získaného bezduchým přejímáním myšlenkových výplodů mimořádně vlezlého soukromého byznysu a s ním spojené lobby.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.