Pedagogové na home office. Jaká jsou pravidla a na co mají nárok

čtvrtek 7. května 2020 ·

Práci z domova u zaměstnanců soukromých firem nelze jednostranně nařídit, vzniká jen na základě dohody obou stran. U pedagogických pracovníků a zaměstnanců škol však platí trochu jiná pravidla. Ve spolupráci s právníky Bořivojem Líbalem a Markem Polonim přináší iDNES odpovědi na nejčastější dotazy pedagogů.



V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Výuka žáků a studentů probíhá kvůli epidemii a uzavření škol již dva měsíce na dálku. Home office má ale u pedagogických pracovníků trochu jiná pravidla, než je tomu v soukromých firmách. V čem je to jiné a o co se tato pravidla opírají? 

Bořivoj Líbal: Rozdílnost je dána především existencí zvláštního právního předpisu, který doplňuje zákoník práce. I přes uzavření škol, kvůli nařízeným mimořádným opatřením, má nyní celý vzdělávací systém za úkol zajistit kontinuitu vzdělávání s využitím dostupných forem vzdělávání na dálku. Je to primárně ředitel školy, který má v této situaci za úkol přidělit zaměstnancům práci v oblasti distančního vzdělávání nebo v oblasti prací souvisejícími s pedagogickou činností. A to jak pedagogickým, tak i nepedagogickým pracovníkům.

Může tedy ředitel nařídit pedagogům a dalším pracovníkům školy, aby svou práci vykonávali i na pracovišti?

Marek Poloni: Ano, je to tak. Ředitel školy může nařídit, aby zaměstnanci konali práci i na pracovišti zaměstnavatele, i když je společensky preferován výkon práce z domova.


Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

Silvie A. řekl(a)...
7. května 2020 v 20:25  

ředitel školy, který má v této situaci za úkol přidělit zaměstnancům práci v oblasti distančního vzdělávání

Zřejmě jde o překlad z právničtiny do novinářštiny - obojí je stejně bezobsažné. Ředitel přidělí učiteli "práci", ale nedokáže ji konkretizovat. A i kdyby to ředitel dokázal, neexistuje žádná norma, jak dlouho má ta "práce" učiteli trvat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.