Sněmovní výbor je pro zrušení zkoušky z matematiky

úterý 21. dubna 2020 ·

Sněmovna možná zruší plánované zavedení povinné maturity z matematiky. Hlasovat pro vládní návrh novely, která to předpokládá, dnes poslancům doporučil školský výbor. K pozměňovacímu návrhu na odklad jejího zavedení o dva roky nezaujal stanovisko. ČTK o výsledcích neveřejného jednání výboru informovala mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. O návrhu by měli poslanci rozhodnout ve třetím čtení na schůzi Sněmovny, která začne v úterý. Podle platného zákona by studenti některých oborů museli poprvé skládat maturitní zkoušku z matematiky v roce 2021.




Celý text naleznete zde

6 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
21. dubna 2020 v 10:26  

"Podle platného zákona by studenti některých oborů museli poprvé skládat maturitní zkoušku z matematiky v roce 2021."

Napsat gymnázií a lyceí, to by bylo moc složité.

Oni gymnazisté senátora Růžičky by to nezvládli. Tak jim to zrušíme.

Milan Keršláger řekl(a)...
21. dubna 2020 v 11:05  

Studenti stále budou mít na výběr. Pokročilá znalost cizího jazyka, případně jiného předmětu (např. biologie) se mnoha studentům hodí do života lépe, než matematika. Také to neznamená, že by matematiku neuměli. Nevidím důvod, proč by měl stát nařizovat budoucímu lékaři, že musí mít maturitu z matematiky a umět na počkání vypočítat směrnici přímky, šprtat se zpaměti rozkladové vzorečky atd. (notabene, když to dneska umí vyřešit mobil pouhým vyfocením).

Silvie A. řekl(a)...
21. dubna 2020 v 11:17  

Nevidím důvod, proč by měl stát nařizovat budoucímu lékaři, že musí mít maturitu z matematiky

Připomeňte důvod, proč by měl stát nařizovat budoucímu lékaři, že musí mít maturitu z českého jazyka. Když volitelné, proč ne všechno?

Pavel Doležel řekl(a)...
21. dubna 2020 v 12:56  

A vy jste neviděl aplikace, které přeloží text z téměř libovolného jazyka do vašeho jazyka a naopak? A proč se mají učit biologii, když všechno je na internetu? Já bych zrušil školy úplně. Všechno bude dělat mobil, tak na co se vzdělávat?

Jen je pak dost trapné, když mě lékaři, chirurgové prosí, abych si na ně udělal čas, že potřebují něco publikovat a nerozumí ani tomu, co to je P-value testu. A když tudíž ani nedokáží interpretovat výstupy výzkumů, nejen svých, ale ani ostatních. Sice si to přečtou v angličtině, ale stejně tomu nerozumí. A to nemluvím o tom, že si nejsou schopni spočítat, která investice je výhodnější, nebo jestli je někdo nenatáhnul na úvěru.

Souhlasím s tím, že pokud nemá být povinná maturita z matematiky, pak by neměla být povinná z ničeho. Každý bude v životě potřebovat něco jiného - někdo myslet, někdo komunikovat, někdo zpívat a někdo pracovat rukama. Na co musí všichni šprtat Jiráska, Mrštíky a Krásnohorskou a na co musí všichni ovládat pravopis? Od čeho máme korektory v mobilu?

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. dubna 2020 v 18:31  

Nevidím důvod, proč by měl stát nařizovat budoucímu lékaři, že musí mít maturitu z matematiky

Bez maturity z matematiky by pytlici na medicinu nepřijali nikoho.
Lépe na žádnou školu, která může být ukončena získáním vysokoškolského titulu.
On ten titul opravňuje téměř kdekoho, aby vlezl kdekam. Především pak do funkcí ve státní správě.

BP řekl(a)...
22. dubna 2020 v 19:51  

A pak může dělat ministra financí i inženýr chemie, viďte, Pytlíku!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.