Nejvíce nakažených je mezi zdravotníky a učiteli. Prodavačkám se virus vyhýbá

úterý 21. dubna 2020 ·

Je to zvláštní zjištění: třetím nejčastěji nakaženým koronavirem jsou po zdravotních sestrách a zdravotním personálu pedagogové. Naopak prodavači a prodavačky, kteří denně obslouží stovky lidí, v první dvacítce profesí vůbec nejsou a na tisíc zaměstnanců připadají v jednotlivých řetězcích nanejvýše dva nakažení. Proč? Reportáž přináší iDNES.



Nakažených kantorů bylo minulý týden podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR 131. Společně se všemi typy zaměstnanců ve zdravotnictví patří učitelé do čtveřice, kterou dělí od ostatních propastný rozdíl. Další nejzasaženější skupinou jsou řidiči. Počet pacientů s nemocí covid-19 je ale mezi řidiči oproti pedagogům poloviční.

Na první pohled je číslo překvapivé. Zavření škol patřilo k úplně prvním opatřením, která byla v Česku zavedena v boji s pandemií. Zatímco pomyslné zmrazení státu a omezení pohybu přišlo 16. března, školy byly v té době už pět dní mimo provoz. Jenže zároveň patřili učitelé k vůbec první skupině, která se s­ nemocí covid-19 ve větší míře setkala. Školy se zavíraly, když byla nemoc potvrzena jak u učitelů, tak u dětí.

Postupné testování nakažených tak vysvětluje nárůst nemocných učitelů hlavně v začátcích epidemie. Počty nakažených pedagogů rostly podobně jako počty nakažených lékařů a v současnosti jsou čísla srovnatelná.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Jana Maříková řekl(a)...
21. dubna 2020 v 11:49  

Nemám předplatné. to je pak na p...., jak pravila Nela Boudová, když "správně" použila roušku. Ale troufám si odhadnout, že to je tím, že prodavačky mají k zákazníkům přece jen dál, že učitelky k dětem v MŠ.

Jir řekl(a)...
21. dubna 2020 v 13:23  

Takže když bude učitel po odpolednech prodávat do supermarketu, tak se mu to vyhne?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.