Rozpor: Do obchodu ano, do školy ne. Změní vláda i přístup k otevírání škol?

sobota 25. dubna 2020 ·

Zatímco po příznivých zprávách rámovaných klíčovým sdělením „šíření nákazy se zastavilo“ se schyluje ke znovuotevírání obchodů, galerií, restaurací i vysokých škol, vypadá to, že tuzemské základní a střední školy zůstanou vesměs hibernované až do konce řádného školního roku. Rozpor udivil rodiče studentů i pedagogické odborníky. „Nedokážu zodpovědně posoudit, zda je chybou to, že se nechystá plnohodnotné otevření škol, nebo to, že se otvírají hospody. To mohou jedině epidemiologové, pokud se dokážou dohodnout aspoň oni,“ řekl pro Lidovky ředitel základní školy v Klánovicích Michal Černý.



Robert Plaga (msmt.cz)
Lidové noviny opakovaně kontaktovaly ministra školství Roberta Plagu (ANO); chtěly zjistit, zda školství „okopíruje“ urychlení tempa rozvolnění restrikcí, ke kterému ve čtvrtek sáhl třeba resort průmyslu a obchodu, podepřený příznivým vývoje křivek počtů nákazy. Plaga však v pátek nezvedl telefon ani nereagoval na SMS zprávy. Na webu ministerstva jen visí vzkaz, že „do konce dubna bude zveřejněn manuál, v němž budou upřesněny hygienické a další podmínky v souvislosti s postupným otevíráním škol“.

„Kloním se k německému modelu, kde se děti už vrátily do škol. Domnívám se, že dětský organismus má funkčně dostatečnou imunitu a umí se vůči viru bránit. Ze školní docházky by dle mého měli být vyčleněni pouze ti žáci, kteří mají chronické imunologické problémy či užívají imunosupresivní léky typu kortikoidů,“ řekla ředitelka imunologické kliniky inPharm Clinic Lucie Kotlářová. Doplnila, že nevidí důvod držet děti doma a přispívat tím ke snížení proimunizování, které bude kýžené na podzim a v zimě, kdy někteří očekávají druhou vlnu infekce.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
25. dubna 2020 v 9:54  

ˇ6e rdiče nechápou rozdíl mezi obchosdem a školou, to se dá u některých pochopit. Pokud to ale nechápe pedagogický odborník, pak se nedivte, že školství je tam kde je.

Ivo řekl(a)...
25. dubna 2020 v 10:09  

Již dříve jsem na tomto serveru říkal, že by měli neprodleně zavést psychotesty především pro vedoucím pracovníky "manažery". Nedivím se, když pedagogický "cech" má takovou "prestiž" u veřejnosti. :-(
Zn.: NAHRADÍM KUS ZA KUS...To je doslova modla některých "manažerů"

laimes řekl(a)...
25. dubna 2020 v 12:35  

POMÝLENÍ VYPLÝVÁ ZE SKUTEČNOSTI,ŽE MNOHÉ ŠKOLY SE NELIŠÍ OD DĚTSKÉHO KOUTKU V HYPERMARKETU

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.