Otevírat, nebo neotevírat školy? To je hamletovská otázka, kterou teď řeší celý svět

sobota 25. dubna 2020 ·

Otevřít, či neotevřít? Vlády mnoha evropských i světových států si lámou hlavu, kdy je ta nejvhodnější chvíle na to, aby se do lavic vrátily děti. Zatímco například Švédsko školy vůbec nezavřelo, v sousedním Dánsku byly zavřené měsíc. Do jedné z místních škol se vydal reportér deníku New York Times Patrick Kingsleya z jeho reportáže vybírá magazín Rodiče vítáni. Znovuotevření škol se chystá i u nás. Zvládneme zavést stejná opatření jako Dánové?



I další evropské státy začínají zlehka uvolňovat restrikce uvalené na různé obchodní a společenské aktivity. Dánsko má ale několik tisíc škol, do každé z nich chodí stovky dětí. Povolit jim znovu docházku je zatím nejodvážnějším krokem směrem k normálnímu životu, jaký evropská země udělala, a dopady budou sledovat odborníci ze všech koutů planety. „Otevírat, nebo neotevírat? To je hamletovská otázka, kterou teď řeší celý svět,“ dodává Finn Christensen, ředitel školy v Logumkloster.

Děti ze základní školy v Logumkloster ale mezinárodní souvislosti neřeší; pro ně je otevření školy hlavně vítanou změnou po měsíci doma bez kamarádů. „Jsem tak ráda, že znovu vidím svou nejlepší kamarádku,“ rozplývá se prvňačka Maja Petersen, zatímco červenou pastelkou vybarvuje dánskou vlajku. Ve škole to ale rozhodně vypadá jinak než dřív.

Aby se zabránilo šíření infekce, nesmějí rodiče dál než k bráně. Učitelé se nemohou setkávat ve sborovně. Děti teď sedí po jednom, v lavicích rozstrkaných po celé třídě, aby mezi nimi byly dvoumetrové rozestupy. Během přestávek si mohou venku hrát jen v malých skupinkách a během šesti hodin, které ve škole stráví, si myjí ruce o každé přestávce a někdy i častěji. „Rádi ve škole blbneme, honíme se, strkáme a dáváme si placáky,“ vzpomíná na lepší časy desetiletý Zakarias Al-Tibi. „To teď už ale dělat nesmíme.“

Na podlahu školy učitelé vylepili značky, které signalizují, jak daleko od sebe musejí žáci být. Mytí rukou se stalo rutinní záležitostí – je to to první, co děti udělají, když přijdou do školy, a pak po každé vyučovací hodině a samozřejmě po každém použití toalet. Kuchařkám a uklízečkám přibyla nová povinnost: neustále procházejí školu a dezinfikují, například každou kliku u dveří musejí umýt během dne dvakrát. Všechna tato opatření nařizuje vláda a rozhodně školy nešetří. „Někdy dostaneme příkaz, jak věci dělat, a během hodiny se instrukce změní,“ vzdychá Finn Christensen, ředitel školy v Logumkloster. Není navíc jasné, jak dlouho budou různá krizová opatření trvat. „Je to na týden, na měsíc, na rok? Nemáme potuchy,“ vysvětluje učitelka Tanja Linnet.


Celý text naleznete zde 
Reportáž v The New York Times naleznete zde

4 komentářů:

Jana Maříková řekl(a)...
25. dubna 2020 v 10:33  

U nás dánská opatření za české peníze asi nedáme. Otevření škol je obrovské riziko i tak. Ale od té doby, co jeden pražský soud zrušil koronavirus, to půjde i bez dánských opatření, myslí si mnozí.

laimes řekl(a)...
25. dubna 2020 v 12:38  

CO CHCETE DNES MUDROVAT,UKONČETE ŠKOLNÍ ROK,VYHLAŠTE PRÁZDNINY A NOVÝ ŠKOLNÍ ROK ZAHAJTE 1. SRPNA

Anonymní řekl(a)...
25. dubna 2020 v 14:15  

Když jistý politik tvrdí, že koronavirus SARS-CoV-2 lze léčit nitrožilně dezinfekcí, pak se nedivme vůbec ničemu. Pro mnohé ultraliberály totiž platí, že koronavirus SARS-CoV-2 prostě neexistuje.

Ivo řekl(a)...
25. dubna 2020 v 19:13  

ten politik je Made in USA. To berte prosím na vědomí. I když tady v Evropě na druhou stranu to není o moc lepší...
A ti ultraliberálové si snad rádi připlatí za případnou léčbu na plicní ventilaci, ne?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.